7 ting du slipper å stresse med til jul

En jul hadde mor fått nok. Hun tok av seg forkleet, sparket av seg penskoene og sa «sees i morgen». Midt oppi drøssevis av julekakeoppskrifter kommer oppskriften du egentlig trenger: oppskriften på en stressfri høytid. 

Var det brannalarmen, som ble utløst hver gang hun åpnet stekeovnsdøren? Eller bestefars kaffe, som hun ved en feil hadde rørt ut med salt i stedet for sukker? Eller treet, som vi unger pyntet med fargerikt krimskrams, der hun hadde sett for seg et stilig blått-og-hvitt tema? Eller var det noe pappa eller bestefar sa? Det får jeg aldri vite, men da jeg var tolv, gikk mamma opp på soverommet på julaften ettermiddag og kom ikke ned igjen før neste morgen. Hun sa at hun ikke følte seg så bra, men da jeg snek meg opp for å se til henne, satt hun og leste en krimroman og drakk rødvin, og hun så ikke det minste syk ut. Jeg husker at jeg følte meg ganske såret.

Når jeg nå forbereder jul for egen familie, tenker jeg ofte på mammas alenejul i 1986. Bra for henne, tenker jeg nå. Håper den vinen smakte nydelig og at romanen var fantastisk.

I julene som kom, bakte ikke mamma fram brannalarmer. Hun ga oss full juletrepyntfrihet. Bestefar laget sin egen kaffe. Og mine juleminner er fra kosetunder med mamma i sofaen. Der satt vi og bladde gjennom nyutpakkede bøker, hørte på musikk og spiste julekaker kjøpt i butikken.

Jeg tror jeg skal tenke på mamma denne julen også. Jeg skal passe på at julen blir avslappet og fri for stress for alle – meg inkludert. Lover du å gjøre det samme?

Nei tll julestress

7 ting du slipper å stresse med til jul:

Hake_25x25Så – huset ditt ligner ikke på bilder i interiørmagasiner? Det gjør faktisk ingenting. Alt du trenger for å gjøre det koselig er jo noen levende lys, en juleduk og et lite tre med blinkende lys.

Hake_25x25Selv om det sikkert er du som er flinkest enten det gjelder handling, vasking, pynting eller matlaging – la de andre ta sin del av jobben.

Hake_25x25Selv om din mor, hennes mor, mormor og oldemor laget alle julekakene selv, trenger ikke du å gjøre det.

Hake_25x25Gaver til voksne? Er du sikker på at det er nødvendig? Hvorfor ikke avtale at det bare er barna som får gaver, eller at de voksne bare kjøper småting til hverandre?

Hake_25x25Gaver til ungene. Ikke gå bananas med shoppingen. Gir du dem for mye, vet de ikke hva de skal gjøre med alt.

Hake_25x25Hjemmelaget adventskalender. Det er faktisk helt ok med en billig sjokoladekalender også.

Hake_25x25Glem jakten på det perfekte juletreet, det fins nemlig ikke. Kjøp det første du kommer over, eller sats på et kunstig tre, så slipper du billig unna kommende juler.

 

PS! Den salte kaffen bestefar fikk? Jeg lurer av og til på om det virkelig var et uhell …