Lapsi lukee

De rare bøkene

Thomas har noen favorittbøker som han forlanger å få opplest om og om igjen. Han kan dem utenat, og skulle far komme til å lese feil, eller med lavere intensitet og innlevelse enn han pleier, blir det protester. Det skal være et ritual. Noe forutsigbart og gjenkjennelig. Det gir trygghet.

Thomas ville ikke lese Gutten med fallskjermen mer enn den ene gangen. Det var en rar bok. Den handlet om en gutt som alltid hadde en fallskjerm på ryggen – for sikkerhets skyld. Gutten hadde ei hytte i et tre, men på et av bildene i boka svever treet plutselig høyt oppe på himmelen – og med en elefantfisk med vinger flygende i bakgrunnen …

Illustrasjon fra boka Gutten med fallskjermen av Danny Parker og Matt Ottley (ill.)
Illustrasjon fra boka Gutten med fallskjermen av Danny Parker og Matt Ottley (ill.)

Slikt er ikke akkurat forutsigbart og gjenkjennelig. Det skaper ikke trygghet. Tvert i mot! Det skaper uro – uro og undring.

Vi voksne, i hvert fall mange av oss, er likedan. Vi har våre favorittforfattere, våre favorittartister, våre foretrukne musikk- og filmsjangere. Når var forrige gang du ga deg selv en skikkelig utfordring og forsøkte noe helt annet? Gikk på en konsert med samtidsmusikk, leste en av Jon Fosses diktsamlinger eller så en skikkelig smal fransk film?

Også vi voksne er glad i ritualer. Det som er forutsigbart og gjenkjennelig gir trygghet. Kanskje lærte vi å sette pris disse tingene allerede som barn, da mor og far leste de samme bøkene for oss om og om igjen? Kanskje ligger det i menneskets natur å foretrekke det kjente og kjære?

Men framtiden er ikke forutsigbar. Den er full av ting som vi ennå ikke vet hva er, ting som ennå ikke har fått navn, ting som er annerledes, ting som kommer langveisfra. Framtiden tilhører de som har evne til å takle uroen vi kjenner i møte med det som er nytt og fremmed. Framtiden tilhører de som har evnen til å undre seg i stedet for å bli engstelige når de møter en flygende elefantfisk.

Les en rar bok for barnet ditt av og til!

Her er noen anbefalinger:

Gutten med fallskjermen, Danny Parker og Matt Ottley, Goboken
Fugl, Lisa Aisato, Gyldendal
Akvarium, Gro Dahle og Svein Nyhus, Cappelen Damm
Da Birger Sand ble syk, Philip C. Stead og Eirin E. Stead, Goboken
Blyanten, Allan Ahlberg og Bruce Ingman, Goboken