Få barnet ditt til å elske bøker

Selv om de aller fleste er enige i at det er lurt å begynne tidlig å lese sammen med barna, er det ikke alltid lett å finne ut hvordan og når vi skal komme i gang.

Selv fikk jeg en aha- opplevelse da mitt eldste barn var rundt to måneder gammelt. Vi hadde utgitt en serie fargesterke trekkspillbøker i Goboken, spesielt utviklet for små babyer. Omrissene var harde og svarte, figurene enkle og fargene sterke og vibrerende. For det voksne øyet var motivene lite attraktive. Men filosofien rundt bøkene var god, og vi trodde på produktene. Likevel var det med en viss spenning jeg introduserte dem til datteren min. Hvordan ville hun reagere, tro?

Jeg holdt den første boken opp foran henne. Ganske snart søkte øynene til ett av motivene. Blikket hvilte en god stund. Så søkte de et nytt motiv. Det var helt tydelig at dette fant hun interessant. Den første tiden varte disse lesestundene noen få minutter, og hun fikk raskt noen klare favorittmotiv. Som mor var det fascinerende å se hvor konsentrert hun var om lesingen. Allerede da ble grunnlaget lagt, og bøker og lesestund ble snart viktige ingredienser i hverdagen.

Ikke alle synes det er like enkelt å vekke leselysten. Barn er veldig forskjellige, og hos noen må interessen for bøker lokkes og lirkes frem.

Topp tips for å tenne lesegnisten hos de små

1. Ta deg tid til å lese selv

Det du gjør, vil barnet også gjøre. Vil du at barnet skal sette seg ned og lese i en bok, så gjør det selv innimellom. Da er du en super rollemodell!

2. Lag et deilig leseritual

Gjør lesestunden superkoselig! Da vil barnet for alltid forbinde lesing med noe fint.

3. Legg bøker overalt

Ha bøker for ethvert humør. Spre dem i hus og hage – på hagebordet, nattbordet, i leketeltet, kjøkkenkroken, på toaletthylla . . . Kort sagt – alle steder det er fint å ta en pust i bakken.

4. La barnet velge bok

Når barnet får velge selv, står ikke slaget om man skal lese eller ei, men HVA. Og å hente bøker selv er stas!

5. Litt stilletid med en bok hver dag

At barnet øver seg på å sitte stille og bla i en bok mens du lager middag, er supert! Det gir også fin konsentrasjonstrening til barnet en dag skal sitte på skolebenken.