I tallerkenhylla eller vedkassen? Slik kan du også oppbevare barnebøker

Barnebøker som har sitt helt eget sted, hopper nesten på plass av seg selv og sprer både farge og leseglede på barnerommet. Vi lover!

Barnebøker er dekorative og fortjener en smart og lett tilgjengelig oppbevaringsplass. Les våre åtte kreative tips til hvordan dere kan oppbevare barnebøkene:

1.»Kan selv»-kurver eller kasser på gulvet

En kasse eller to, med hjul på høykant, blir perfekte bokhyller i barnehøyde. En koselig kurv på gulvet fungerer også fint til oppbevaring av de bøkene som for tiden blir flittigst lest. Her er det lett for barnet å lete seg fram til boken det vil lese akkurat nå. En liten, bærbar aviskurv kan også være praktisk. Da kan barnet bære med seg bøkene til favorittlesekroken og nyte en liten lesestund.

bokhylle-kasse
SELVHJULPEN: Det er både stas og bra for selvtillitten å kunne gå og hente bøkene selv. Det blir fort flere lesestunder av det også. Foto: Elisabeth Tønnessen
2. Tøft med tallerkenhylle

Hva med å gi tallerkenhyllen nytt liv som barnebokhylle? En krydderhylle eller to kan også sette smak på barnerommet. Hyllene kan skrus opp i barnets høyde, slik at det enkelt får tak i bøkene selv når det blir passe stort. Et friskt malingsstrøk kan også gjøre susen og sette farge på rommet. Det fine med disse hyllene er at bøkene står med forsiden fram, slik at det er lett for barnet å finne den boken det vil ha. Det blir plass til litt flere bøker i krydderhyllene, men tallerkenhyllene er til gjengjeld gjerne mer dekorative. Det kan være fint å ha en slik hylle til favorittbøkene på barnerommet, så kan du heller plassere resten av bøkene i familiens bokhylle i et annet rom og bytte ut etter hvert. Flere møbelbutikker har også lignende hyller i barneavdelingene.

tallerkenhylle-rev
DEKORATIVT: Denne tallerkenhylla ble hentet hjem fra ei hytte og har fått nytt liv med fargerike bøker og et malingsstrøk. Foto: Kjersti Frackmann Strass
3. Brukbare bildelister

Smale hyller med kant brukes ofte til bilder som man ikke ønsker å henge på veggen. Setter du opp bøker på slike lister, har du både et dekorativt innslag i rommet og orden på bøkene. Og så her er det lett for barnet å finne fram selv.

hyllelist_
TØFF VEGG: Her er både veggen og bildelistene malt i en kraftig farge. Sammen blir det et dekorativt innslag på barnerommet. Bildet er hentet med tillatelse fra Instagram-kontoen cassidycasa.
4. Hyll en hylle

Det er utrolig hvor mye mer dekorativ en sliten bokhylle kan bli hvis den får et malingsstrøk og fylles med fargeglade bøker og leker. Du kan også eksperimentere med bruk av veggklistremerker eller tapet, for å friske opp gamle oppbevaringsmøbler.

dukkehus-hylle
INNFLYTNINGSFEST: Her kan det bo både bøker og dukker. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
5. Deilig i dukkehuset

Om dere har et fraflyttet dukkehus, kan dere pusse opp og fjerne noen vegger og tak, og gjerne dekorere med fint papir eller tapetprøver – og vips, så har dere et nydelig bokhus i stedet. Plasser en sakkosekk ved siden av, så har dere et trivelig sted å dele en bok.

6. Bankende bokhjerte

Om du virkelig elsker bøker og vil bringe kjærligheten videre til poden, kan du forsøke å få noen til å lage et slik bokhjerte. Eller du kan sette i gang selv. Hva mer kan en bokorm ønske seg?

bokhjerte
EKTE KJÆRLIGHET: For dem som tør å komme ut av skapet som bokelskere. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
7. DIY på en dag

En litt enklere hylle-variant, er denne smarte hyllen laget av en palle. Få tak i en Europalle, sag av tverrliggerne, fest i noen kroker og voilà!

bokhylle-gjenbruk
DIY: Alt du trenger for å lage disse hyllene er en Europalle og en sag. Andre plankebiter eller gamle kasser kan også gjøre nytten. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
8. Bygg et boktre

Tør du gi deg i kast med et utfordrende snekreprosjekt, kan du la deg inspirere av dette dekorative boktreet. Hvilken glede å kunne høste en bok fra sitt eget boktre!

boktre
VELFRISERT: Du skal være en dyktig snekker for å få på plass dette, men det er lov å drømme. Illustrasjonfoto: Shutterstock

LES MER: Les også hvordan du kan lage en koselig lesekrok her