Kjenner du barn med mye sprell i? Møt Fargerike Freddy!

Den nyeste boka av den prisbelønte barnebokforfatteren Rachel Bright er en hyllest til de viltre i verden, store og små. De som verken kan eller vil passe helt inn, og likevel lokker fram det beste i oss alle med sin store livsglede.

Når Tippehønes uvanlig store egg endelig skal klekkes, er spenningen stor i hønsegården. Hvem er inni egget? En konge eller dronning? Spekulasjonene er mange. Men ut av egget eksploderer Fargerike Freddy.

Med kakkel og spetakkel slår hønseflokken hurtig fast: HAN PASSER IKKE INN! For Freddy jager rundt som en virvelvind. Han er høyt og lavt, og gjør hønene både skvetne og gretne. Men jo mer Freddy styrer på med sitt, jo mer liv og glede blir det i hønsegården. Til slutt slipper hønene seg løs og blir med på dansen, og de konkluderer slik:

«Freddy var en villbasse,
den saken er jo grei.
Men ALLE er litt vill iblant
og det er HELT OKEI.»

Sjelden har vi i redaksjonen lest enkle billedbøker som tar opp så viktige tema for små barn på en så fin og positiv måte som det Bright gjør i sine. «Fargerike Freddy» er intet unntak. Det er lett å gi ekstra aktive barn et negativt stempel som urokråke. Men i denne historien snus det negative til noe positivt. Toleranse, inkludering, fokus på positive egenskaper og det å bryte ut av egne komfortsoner og prøve noe nytt – alt behandles lekende lett, enkelt og forståelig for selv den minste lille leser. 

Teksten er på rim, elegant oversatt til norsk av Ane Sjøbu. Illustrasjonene står Carmelite-vinner Izzy Evans bak, og de er like fargerike og morsomme som Freddy selv.  

Boka utgis første gang i Norge av Goboken i mai 2021. «Fargerike Freddy» finner du også i Gobokhandelen. God lesing!