To uker gammel baby leser

5 signaler på at babyen liker å lese

Dagens nye foreldre vet at det er smart å lese for babyen fra første stund, som støtte til språkutviklingen. Men hvordan vet du at du har valgt rett bok? Hvordan ser du om boka engasjerer?

Det beste tidspunktet for å lese med babyen er når hen er rolig, våken og oppmerksom. Om du følger nøye med på barnet under lesingen, vil du se signalene.

 

1. Følg med på blikket

Fester barnet blikket på illustrasjonene?

Eller virker hen ekstra interessert i ansiktet ditt og stemmen din?

 

2. Går pusten raskere?

Når babyen blir ivrig, puster hen ofte litt fortere enn vanlig.

 

3. Se på bevegelsene

Ivrige bevegelser med armer og/eller bein, viser at barnet er engasjert.

Kanskje vil hen prøve å daske til eller gripe boka også?

 

4. Lager barnet lyder?

Å herme etter, eller «svare» på stemmen som leser eller prater, er også et vanlig tegn på at barnet interessert følger med og vil delta i lesingen.

 

5. Har barnet fått nok?

Barnet kan også gi tydelige tegn på at nå er det nok lesing. For eksempel kan det se bort eller lukke øynene, sprike med fingrene eller bli anspent/stiv i armer og bein.

 

Hvor lenge skal man lese for en baby?

Det er ingen fasit på hvor lenge babyen vil lese, men generelt i ganske korte perioder om gangen, før hen trenger å hente seg inn og absorbere inntrykkene.

Å lese hyppig, men ikke så lenge om gangen, er derfor vårt beste lesetips for babyen. Rett bok hjelper vi deg å velge. Det er dette Goboken lever og ånder for – rett bok til rett tid gir leseglede fra første stund.

God lesing!