6 tips som gjør fakta-læringen gøy

Ikke for å stresse deg eller noe, men visste du at lang pause fra skolen faktisk kan påvirke barnet ditt sine læringsevner?

Studier har vist at et opphold som strekker seg over mange uker kan føre til betydelig tilbakeslag i barns lese- og læringsevner. Fleksible som de er, så vil ungene fort tette kunnskapshullene som har oppstått, selv om de kanskje har brukt mesteparten av sommeren med spinneren sin. Så ikke bekymre deg for mye, men nå når sommerferien akkurat har begynt, hvorfor ikke lage en liten plan for hvordan du kan gjøre sommeren innholdsrik med noen få, enkle triks?

  • Hvis barna er som mine, så er hverdagen full av spørsmål. ”Hvordan hadde det vært og tatt på en sky, mamma?” ”Hvor mange hårstrå har jeg, mamma?” ”Hvordan kan solen brenne hvis det ikke er oksygen i verdensrommet?”* Det er helt greit å svare at du ikke vet, men sett dere ned sammen og søk opp svarene.
  • Oppmuntre barnet ditt til å lese selv om det er ferie og pause fra skolen. All lesing er god lesing: tegneserier, magasiner, bildebøker, faktabøker, romaner, en guide til fidget-spinning … Leseferdighetene er avgjørende for all slags læring, og dersom barnet liker temaet som det leser om, så er det større sjanse for at de ikke bare blir bedre lesere, men også at de øker forståelsen av det de leser. Bokklubben Mine fakta er en super måte å lære på – morsomme fakta bakt inn i historier – levert hjem på døren.
  • Dersom dere skal på tur, enten om det er dagstur eller en lengre ferie, gjør litt research på forhånd. Les om historien, naturen, bygninger eller kjente personer, og snakk med ungene om det dere har lært. Sjansene er store for at de blir interesserte og vil lære enda mer!
  • Få barna til å tegne dagbok fra ferien. Oppfordre dem til å tegne det de har gjort hver dag. Tegn hvordan været har vært, hva de har spilt, hvilken bok eller blad de har lest, folk de har møtt … mulighetene er endeløse!
  • Dette er kanskje åpenlyst, men hvis det er mulig, så sørg for at barna dine får være sammen med besteforeldrene sine. Oppfordre familien til å fortelle historier fra barndommen. Skriv ned spørsmål sammen med barnet ditt. Dette vil styrke deres bånd og også lære barna dine verdifull historie.
  • Regnfulle dager er perfekte for å besøke biblioteket eller et museum. Mange tilbyr spesielle aktiviteter for barn og gratis inngang eller billigere inngangsbillett. Eller kanskje er det en dyrepark eller en naturpark i hjembyen din? Lag en dag med det!

* Vi søkte faktisk denne opp i går kveld. NRK Super skriver: Inne i sola er det et enormt mye av et stoff som heter hydrogen. Det er presset veldig tett sammen, og hydrogen-atomene kolliderer med hverandre hele tiden. Ofte krasjer de så hardt at de lager et nytt stoff som heter helium.

Hver gang det blir laget et nytt helium-atom, blir det litt varme og lys til overs. Hvert eneste sekund er det milliarder av hydrogenatomer som kolliderer. Til sammen lager de så mye ekstra energi at sola blir lys og veldig varm.

Fascinerende, ikke sant?

LFN_980x450_Kroppen-feb15