Bli med på piknik!

Alle barn elsker rollespill. Å leke at man er noen andre, eller på et helt annet sted, vekker fantasien. Det er også en viktig lek, ettersom den lærer barnet å interagere i forskjellige sammenhenger. 

Å servere kaffe og lage mat på liksom til mamma, pappa og bamsen er i lange perioder yndlingsleken til barnet. Dette er en del av barnets sosiale trening, og det gir ferdigheter til å etter hvert mestre lignende situasjoner i det virkelige livet. 

Pakk piknikkorga sammen med Lille Mus

I boka På piknik får vi bli med Lille Mus og mamma når de en strålende sommerdag pakker med mat, leker og teppe og drar på piknik i parken.  Mens dere leser, titter dere bak lukene og leter etter alt som skal med. Og når dere er vel framme i parken, skal alt pakkes opp. En herlig blanding av språktrening, samtale og lesing. Lengst bak i boka fins det også et utbrettbart piknikteppe, der all maten kan settes ut. Matbrikkene ligger i en egen lomme i boken, hvor de oppbevares trygt når de ikke blir brukt.

Lek resten av historien

Så er det endelig på tide å leke resten av historien! For hvordan har Lille Mus og mamma det på piknik, tro? Hva spiser de først og sist? Lukebøker og andre interaktive bøker er en perfekt måte å vekke barnets interesse for lesing på. Mange små barn synes det er vanskelig å sitte stille og bare lytte. Da blir det å åpne luker eller dra i fliker noe spennende barnet kan gjøre selv – det deltar aktivt i lesingen og har det gøy!

Lek og lær samtidig

Det forskes mye på barns lek og på hva leken betyr for utviklingen. Late-som-leker gir trening i det sosiale samspillet, samtidig som barn øver på både språk og motorikk. Jo eldre barnet blir, jo mer utvikles leken. Situasjonene blir mer komplekse, og nye kombinasjoner av scenarier, materiell og språktrening kan oppstå. Barnet finner også selv opp mye underveis. Å stimulere barn til lek og rollespill er å stimulere utvikling, kunnskap og fantasi samtidig. 

På piknik er perfekt å ta med på tur, ferie eller besøk, eller å lese og leke med hjemme sammen med familien. Den tar liten plass, men inneholder både en interaktiv bok å lese i og et spill å leke videre med.

Å lese er å lære

For oss voksne er det fint å kunne gi barn all den drahjelpen vi kan for å finne lesegleden tidlig – det gir et stort forsprang i den lange reisen fram til å lære å lese selv. Når lesestunden blir morsom, spennende og variert, varer den lenger, og barnet får lyst til å lese oftere. 

Interaktive bøker som lokker fram de kreative sidene hos barnet, er et supert supplement til rene bildebøker.

På piknik passer aller best for barn mellom 18 og 36 måneder. Det er en morsom, fargerik bok med livlige illustrasjoner av Dawn Machell. Teksten er skrevet for å invitere til samtale og lek. Boken kom først ut på norsk i Goboken i 2021. Du finner den også i Gobokhandelen

Vil du lese mer om hvor viktig lek er for barn? Vi anbefaler denne artikkelen: 

Lek med barnet ditt 15 minutter hver dag fra Babyverden