Hva sier dyra?

Det lille barnet er som en magnet som suger til seg all kunnskapen den finner. Å lære seg å snakke, krabbe, gå og forstå omverdenen er gøy, krevende og spennende på en gang. Barnet er konstant opptatt med å ta inn og tolke alt det opplever. Og hvilken glede det er når det klarer noe nytt for aller første gang!

Språket er fantastisk. Å lære seg å prate, forstå stadig mer og kunne gjøre seg forstått er en magisk følelse for barnet. Den første gurglingen er også de første prateøvelsene, der barnet trener på å beherske stemmen, munnen og på å uttrykke seg. Etter hvert som barnet lærer seg å artikulere, kommer de første ordene. Mange av de første ordene er lydhermende, siden det er slik barnet lærer – ved å herme etter det det hører.

Lille kylling og herming av dyrelyder

Det er også derfor barn ofte lærer hvordan noe høres ut, før de lærer hva det heter. Bilen kalles gjerne brrr, hunden heter vov-vov og sauen kalles bææ. I den nye boka Lille Kylling kobles disse ulike begrepene sammen, gjennom bilder, dyrelyder og ord.

Den lille kyllingen går rundt på gården og prater med de andre dyra. Den lurer høflig på om de andre også sier pip-pip? Men nei, kua svarer med mø, sauen sier bæ og grisen sier nøff-nøff. Så lærer barnet at møen heter ku og bæen heter sau, og ordforståelsen blir større. 

Hver gang lille kylling sier pip-pip, kan du, og etter hvert barnet selv, presse på kyllingens mage og høre pipelyden. Herlig, interaktiv moro for de minste! De enkle, men fargerike illustrasjonene til Klara Hawkins gjør både små og store lesere glade. 

Lek mens dere leser

Å stille spørsmål til barnet underveis er en morsom lek som gir en ny dimensjon til lesingen. Hvor er kua? Kan du se sauen? Prøv å la barnet peke mens du leser eller blar i boka, og se om barnet finner rett bilde til dyrelyden eller navnet på dyret. Etter en stund kan dere bytte roller, slik at du peker i boka og barnet forsøker å si pip-pip eller møøø. Dette blir garantert en koselig lesestund!

Å lese og titte i bøker sammen er en av de aller beste måtene å trene på språk på. Det at rammen er koselig og miljøet kjent og trygt, gjør barnet ekstra mottagelig. Når dere har lest boka mange ganger, kan dere prøve å bygge ut fortellingen litt og peke på de andre tingene som skjer i bildene. Endene svømmer i dammen. Kyrne spiser høy. Selv enkle bøker for små barn kan varieres i det uendelige!

La det ta tid 

Det er lurt å sette av god tid til lesingen. La barnet smake på ordene. Fortell langsomt og gjenta gjerne ordene flere ganger i begynnelsen. Når det etter hvert blir barnets tur til å fortelle, er det viktig å la det få eksperimentere med lydene, lytte uten å korrigere, men repeter gjerne ordet slik det skal uttales. «Ja! Ei ku! Kua sier møøø!» Lykken du ser i barnets øyne når du viser at du har forstått hva det prøvde å si er ubetalelig. Smelt! 

Lesing kan være helt magisk. Selv med bitte små barn og veldig korte fortellinger. Språk og kunnskap følger med på kjøpet! 

Lille kylling ble først utgitt på norsk av Goboken i 2021. Du finner den så klart i Gobokhandelen

Her er mer lesestoff om barn og dyrelyder:

Mø! Ingenting slår dyrelyder fra Gobokens blogg