Den magiske nøkkelen

En liten rødstrupe finner en gyllen nøkkel. Han lurer på hvem den tilhører. «Den er til en kunstner!» skriker skjæra. Men hvem trenger nøkkel for å lage kunst?

Rødstrupe spør alle han kjenner – den syngende nattergalen, poeten Gås og bildekunstneren Påfugl. Men de er kunstnere allerede, og trenger ingen magisk nøkkel. Da treffer Rødstrupe en vennlig pingvin, som viser ham at alle kan lage sin egen kunst om man bare prøver og øver. Etter mye hardt arbeid forstår rødstrupen at han også er en kunstner. Det har han vært hele tiden, uten å ane det. Han hadde bare ikke funnet nøkkelen.

«Den magiske nøkkelen» ble utgitt i Goboken i 2023. Forfatteren, Natalia Ingebretsen, er professor i tidlig barndom og utvikling ved UiS, og professor i lesing og utvikling ved The Open University. Vi i Goboken synes det er spennende å utgi en fortelling av en forfatter, som i tillegg til kreative evner, har så mye fagkunnskap om barn og lesing. Les mer om forfatteren og utgivelsen her.

Fortellingen hennes om den lille rødstrupen åpner for samtale og refleksjon sammen med barnet. For hva skal man egentlig gjøre hvis man finner en nøkkel? Hva er kunst? Og hva er en kunstner? Er det noe alle er, eller kan bli? Og hva var det som gjorde nøkkelen magisk?

Kreativitet uten grenser

Alle barn har en kreativ side. Det er helt naturlig for dem å uttrykke seg på forskjellige måter, og de har ingen begrensninger. Fantastiske fortellinger triller ut av dem med stor entusiasme. Alt man kan tegne med – fargeblyanter, tusjer, kritt og maling – brukes til kunstverk med og uten tydelige motiv. Noen klosser kan bli til utrolige kreasjoner, og en dag på stranden kan resultere i magiske sandslott og -byer.  De synger høyt når og hvor de har lyst, med og uten tekst, og av og til med bevegelser. Når de hører musikk de liker, virvler de rundt med strålende øyne og livlige trinn. Alt dette gjør de fordi det er gøy, og helt uten tanke på hvordan det høres eller ser ut.

Når selvtilliten daler

Etter hvert som de blir eldre, kommer noen kritiske tanker smygende. Kanskje smugkikker man litt på andres tegninger, og begynner å lure på om de er finere, eller mer fargerike enn sin egen? Kanskje legger man merke til at andre synger på en annen måte? Og hvem er det som bestemmer hva som er best og finest?

Noen fortsetter å tegne, male, danse og synge. Kanskje oppdager de selv at de har et talent på ett eller flere områder – et talent som driver dem til å prøve og øve, om og om igjen. Kanskje trenger de litt hjelp til å finne talentet sitt og retningen sin. Noen slutter bare i det stille. Man hører ofte både barn og voksne si «jeg kan ikke». Jeg kan ikke synge, tegne, spille eller bygge noe. Sannsynligvis har de bare ikke funnet nøkkelen – den magiske nøkkelen som låser opp glede, hjerte, talent og vilje til å prøve og øve . . .

Kunstnerlig om kunst

Illustratøren og billedkunstneren Tamlyn Young står bak illustrasjonene i «Den magiske nøkkelen«. Hun og Ingebretsen har sammen har skapt ei vakker bok som vekker undring og stimulerer til samtale og refleksjon om kreativitet og kunst – og om nøkler i både fysisk og overført betydning. Du finner boka i Gobokhandelen.

God lesing!