Å klare ting selv

Finnes det noe bedre enn følelsen av å ha klart noe helt alene? Noe som var vanskelig og trøblete, og som man selv ikke trodde man skulle klare? Og finnes det noe mer frustrerende enn følelsen av å ikke klare noe selv? Noe som det plutselig bare forventes at man skal klare, helt uten hjelp?  Møt Teo, som akkurat har blitt storebror, og klarer masse alene. Men av og til hadde det vært fint med litt hjelp fra mamma . . .

Små barn lærer seg nye ting hver eneste dag

Ofte i ett rasende tempo. Vi voksne tenker ikke alltid over det. Men barnet er lykkelig over å ha lært seg noe nytt, og vil prøve å gjøre det igjen og igjen. Gleden over å kunne kneppe den første knappen, åpne og lukke døra, ta på seg skoene, eller gå opp og ned trappene selv, er magisk for en liten utforsker. Kanskje kommer den til uttrykk gjennom store smil, eller glade utbrudd. Gled deg sammen med barnet! Et smil eller en annen anerkjennelse kan forsterke både gleden og selvfølelsen.

Tålmodighet og tid er luksus for småbarnsforeldre

I tillegg til tålmodighet, både egen og fra omgivelsene, trenger barnet også hjelp og veiledning på veien mot å tilegne seg nye ferdigheter. Ofte er det tiden som begrenser oss foreldre. Tiden – og kanskje tålmodigheten? Kanskje kjemper vi litt med oss selv mens vi ser på hvordan jakken kneppes i sneglefart, eller når skoen går på feil fot, og vi har det kjempetravelt. Vi har kanskje heller ikke verken tid eller ork til å rydde opp etter et veldig langsomt og grisete måltid, der barnet forsøker å få kontroll på skjeen, mens det meste havner utenfor munn og fat, på gulvet og på klærne. En travel morgen på veg til barnehagen er rett og slett ikke rette tidspunkt for å rekke å lære seg nye saker. Men likevel – slike stunder trengs. Kanskje finner du litt ekstra tid i helgen til å la barnet øve på å kle på seg, spise selv eller gå på do? Gled dere sammen over framskrittene og hjelp til når barnet er klar for nye utfordringer.

Teo og de trøblete tingene – ei bok om utfordringene ved å bli stor

I Teo og de trøblete tingene møter vi Teo, som synes det er stas å bli stor gutt. Han er nemlig mye større enn lillesøster Iris. Iris er baby og kan ikke gjøre noen ting selv. Hun må ha hjelp av mamma hele tiden. Teo klarer seg selv. Han kan mange ting. Han kan skjenke melk, sykle og lese godnattbok. Han føler seg stor og flink. Men iblant blir det vanskelig, og noen ting er ekstra trøblete. Da skulle Teo gjerne hatt litt hjelp. Men mamma rekker det ikke alltid, for hun er opptatt med Iris. Da må Teo gå med feil knepping og feil støvler hele dagen. Og når han skal gå på do alene, blir det fryktelig trøblete. Teo kjenner seg alene og blir både sint og lei seg, for mamma bryr seg slett ikke om ham. Plutselig er det ikke lenger så fint å være stor . . .

Hjelp barnet å gjøre ting selv

Småbarnsforeldre flest vil nok kjenne seg igjen i denne fortellingen. Om å stadig kjempe med tiden, og samtidig forsøke å lære barnet å klare seg selv. Både barnet og foreldrene vil jo at barnet skal være selvstendig, klare ting selv, lære seg mye nytt og bli trygg på seg selv. Barn lærer best ved å prøve ut ting selv. Først viser en voksen, eller et eldre søsken, langsomt hvordan det skal gjøres, og så får barnet prøve selv. Det kan ta tid, og det blir som regel ikke rett første gang. Kanskje havner knappene feil, jakken på vrangen, eller maten på gulvet. Oppmuntre barnet til å prøve igjen – og igjen. Det viktigste er at man prøver, så gi barnet bekreftelse på innsatsen, uansett resultat. Da bygges selvtilliten og lysten til å prøve igjen. Smått om senn kommer skoene til å havne på rett fot, jakken rett vei og maten i munnen.

Lykke! Og nå kan dere jo virkelig spare tid og gjøre andre morsomme saker, mens barnet nyter følelsen av å beherske stadig mer, blir modigere og mer selvstendig. Et barn som kjenner på mestring får en indre trygghet og våger seg videre ut i verden.

Å dele på mamma – det vanskeligste av alt!

Det vanskeligste av alt er nok å dele på foreldrenes oppmerksomhet, når det plutselig dukker opp et søsken som tar mye tid og fokus. Det er trøblete både for barnet og foreldrene. Men uansett hvor store de blir, kommer barna våre alltid til å være barna våra, babyene våre. Vi kommer alltid til å være der for dem og gi dem oppmuntring, hjelp eller støtte – selv når de blir voksne. Og når Teo forstår det, kjennes ikke alt så vanskelig ut lenger.

I denne enkle, men innsiktsfulle fortellingen av Lou Peacock, med lune illustrasjoner av Christine Pym, får vi på humoristisk vis følge Teo og kjenne på hvordan han opplever de trøblete tingene. Man kjenner på stoltheten hans, frustrasjonen hans – og gleden og tryggheten når mamma tar seg tid til ham og alt blir bra igjen.

Teo og de trøblete tingene ble utgitt av Goboken i 2023, og du finner den i Gobokhandelen.

God lesing!