Disneys eventyrlige Encanto

I familien Madrigal har alle, unntatt Mirabel, en helt spesiell og magisk evne. Den bruker de til å hjelpe hverandre og folkene i landsbyen Encanto. Familien bor i det eventyrlige Casita, et hus fylt av magi som passer på at alle har det bra. Men en dag begynner det å skje ting i Encanto, og magien står på spill. Familien fortviler og legger skylden på hverandre, men kanskje ligger løsningen hos den som alle trodde ikke hadde noen spesielle evner . . .

Den fargesprakende Disneyfilmen fra 2021 traff oss i hjertet. Et eventyr i sjangeren magisk realisme er helt i den latinamerikanske ånden – magisk, fartsfylt og med rike persongallerier. Fortellingen starter med dramatikk – og et mirakel. Alma og Pedro er på flukt fra hjemstedet sitt for å skape seg et nytt og bedre liv sammen med de nyfødte trillingene sine. Men ved bredden av ei stri elv innhentes de av det onde de flykter fra, og Pedro vender om for å forsvare flokken sin. Alma kommer seg over elva med trillingene og ber om et mirakel. Mørket forsvinner, høye fjell reiser seg rundt dem og et nytt og frodig hjemsted oppstår – ENCANTO. Og foran Alma og barna reiser det seg et fortryllende hus som får kallenavnet Casita.

Årene går og Alma har blitt bestemor – Abuela

Alma ser aldri Pedro igjen. Men i Casita går årene og magien viser seg på stadig nye og uventede måter. Alma er nå bestemor – Abuela – og den sterke matriarken i familien. Både barna og barnebarna hennes har fått hver sine unike, magiske evner – alle unntatt Mirabel, som er hovedpersonen i fortellingen. Hun fikk aldri noen spesiell evne, til sin store skuffelse. Når Almas yngste barnebarn, Antonio, skal få sin evne, følger alle spent med. Vil det gå som sist, at ingen evne blir tildelt, eller vil de få et nytt mirakel? Men Antonio får gaven sin, og Mirabel føler seg om mulig enda mer utenfor enn før.

Samtidig oppdager Mirabel at både familiens evner og huset Casita er i ferd med å svekkes. Mirabel er redd for at det er hennes feil, men vil likevel prøve å finne ut av ting for å redde huset og familien. Ved å følge ukjente veier finner hun også spor etter onkelen sin, Bruno, som forsvant for mange år siden. Hun finner også bruddstykker av et glassbilde, et gammelt syn, og klarer til slutt å pusle det sammen. Og der ser hun det – et bilde av Casita, fullt av sprekker, og midt foran huset står hun selv.

Mirabel finner onkel Bruno

Mirabel forstår ikke hva synet betyr. Når Bruno plutselig dukker opp forklarer han at synet viser at magien er truet. Han vet heller ikke hva dette innebærer, men antar at familiens skjebne står og faller med Mirabel. Bruno får et nytt syn – av Mirabel og hennes irriterende perfekte storesøster Isabela. «Hold rundt henne, så får du se veien videre», messet Bruno.

Mirabel går flere kranglete runder med både seg selv og Isabela før de til slutt klemmer hverandre. For første gang forstår Mirabel hvordan søsteren egentlig har det, og de får et helt nytt syn på hverandre. Da går det et kraftig skjelv gjennom hele Encanto. Abuela Alma beskylder Mirabel for å ødelegge for alle, og veggene i Casita sprekker helt opp. «Jeg elsker denne familien!» roper Mirabel. «Mirakelet dør på grunn av DEG!» skriker hun til Abuela. I det samme sprekker Casita i to og faller i ruiner. Mirabel vil bare forsvinne og setter av sted helt alene . . .

Det går selvsagt godt til slutt, og det er Mirabel som redder både Casita og familien. Mirabel har nemlig fått den største gaven av dem alle – hun kan se det unike i hvert enkelt familiemedlem, ikke bare de magiske evnene deres.

Encanto ble først utgitt av Goboken i 2022, og du finner så klart boka i Gobokhandelen. God lesing!