Hvis dyrene kysset godnatt …

En trivelig leggerutine med litt småprat, lesestund og til slutt et godnattkyss, avrunder dagen fint. Slik ser nok kveldsrutinen ut i de fleste barnefamilier. Men har du tenkt på hvor nyttig den lille stunden med bok, ro og godnattkyss egentlig er?

Dere slapper av etter den lange dagen, koser dere og prater. Tett sammen og med felles fokus på ei bok. Om det har skjedd noe fint den dagen kan man prate om det, og hvis noe leit har hendt kan man prate om dette i stedet. Da kan barnet etter godnattsussen sove trygt og godt, og kjenne på at alt er i orden før natten og neste dag.

Livlige barn med tusen tanker, spørsmål og uro i kroppen får en fin avslappingsstund, både for kropp og hode. Det litt roligere, forsiktige barnet, får nå rom til å lufte tankene og fortelle i fred og ro om dagen. Lese- og kosestunden gir alle en sjanse til å koble av og kjenne at trøttheten kommer smygende. Det er så trivelig og avslappende at det hender mamma eller pappa sovner først . . .

Alle har ulike kveldsrutiner

Selv om de fleste har en kveldsrutine, så varierer de mye fra familie til familie, og kanskje også fra barn til barn. Noen trenger et laaaaangt rituale for å komme seg i seng, mens andre kan få på pysj, børste tenner og bli klar på en, to, tre. Noen leser i sengen, noen i kosekroken, sammen med søsken eller en av foreldrene. Så lenge alle trives, stunden fungerer for alle og det blir en fin avrunding på dagen, finnes det ikke noe som er rett eller galt. Hvis det ikke fungerer, fins det mange gode råd og tips å ty til. Les for eksempel her, og prøv dere fram: Slik skaper du gode leggerutiner for barnet.

Den magiske godnattsussen

Leggestunden avrundes med en godnattsuss, hvis barnet synes det er greit. Spør alltid først, for barnet er sjef over egen kropp. Sussen eller klemmen setter punktum for dagen, signaliserer at det er på tide å sove – og at alt er ok. Sussen setter punktum for all aktivitet – det er i alle fall det den skal gjøre, men i blant er det ikke nok med én. Slik kan det nok være for de fleste. Som regel tenker man nok ikke så mye på den der sussen, den kommer bare som en del av rutinen. Men skulle man glemme eller hoppe over den, så ville det merkes! Et godnattkyss eller en godnattklem rommer så mye kjærlighet, trygghet og ro, for begge to, og det er fantastisk.

Men tenk om dyrene kysset godnatt som oss! Hvordan ville de gjøre det?

«Hvis dyrene kysset godnatt» er ei ny og morsom bildebok av Ann Whitford Paul, utgitt av Goboken i 2023. Den tar oss med på en nattarunde hos mange forskjellige dyr. Hvordan kysser, nusser og susser de, mon tro? Med nebb, horn og værhår i veien? Bli med på et nattaeverntyr og se selv! Boka finner du så klart i Gobokhandelen!

God lesing og god sussing!