Ferietips til deg som skal på tur med små barn

Ferie er fint. Veien til og fra feriestedet? Hmmmm. Når sjarmtrollet klatrer opp på bagasjebåndet på flyplassen og nesten blir med inn til gjennomlysing, eller forventningskoret i baksetet når tredje vers allerede før dere har passert kommunegrensen – da kan veien av og til føles litt lang. Få ferietips her! 

PLANLEGGING

Vær uthvilt. Har dere det travelt med å bli ferdig med alt som må gjøres på jobb før ferien? Ikke pakk bilen og kjør samme ettermiddag som dere starter ferien. Skal dere ut å fly? Prøv å pakke et par dager i forveien, så dere slipper å være oppe til langt på natt rett før dere skal reise. For lite søvn er et dårlig utgangspunkt før dere skal organisere dere selv, barn, håndbagasje med barnemat, flasker, og bæreseler gjennom sikkerhetskontroll, ventetid før avgang, og en lang flytur.

PAKKING

Skal dere på biltur, pakk bilen dagen før dere skal reise. Tenk på hvordan dere stabler, så ikke noen løse gjenstander kommer susende om dere må bråstoppe.

Pakk våtservietter, tørkepapir, søppelpose og mat så det er lett tilgjengelig. Blir barna lett bil- eller flysyke, kan også det være lurt å ha en rull plastposer og et brett bilsyketabletter på lur.

Pakk skiftetøy, håndklær, badetøy, solkrem og annet dere trenger å ha lett tilgjengelig. Greit med tanke på stopp underveis på bilturen, eller om dere skal fly til sydligere strøk. Hotellrommene er ikke alltid klare idet dere kommer fram – med solkrem og badetøy på lur, kan barna bade mens dere venter.

Gullet_930x180

MAT

Pakk sunt snask til turen. Frukt, oppkuttet agurk, gulrøtter, sukkererter, cherrytomater og gode rundstykker er bedre enn søte kjeks og snop, som lett kan gjøre barna bil- eller flysyke.

Ta med rikelig med drikkevann. Et tips for å holde vannet kaldt på bilturen, er å legge halvfulle drikkeflasker i fryseren før dere drar. Ta dem ut og fyll dem helt opp med vann. Kjempeisbiten i flasken bruker lang tid på å smelte, og holder vannet friskt lenge.

BILTUR

Skal dere kjøre langt, tenk på hvilke dager dere kjører. Tirsdager og onsdager sies å ha mindre kø.

Planlegger dere overnattinger underveis? Ha alternativene klare før dere drar hjemmefra, så dere slipper å kjøre fra hotell til hotell med trøtte barn i baksetet. Skal dere overnatte på hotell, pakk en liten “hotellveske” så dere slipper å bære inn all bagasjen for en natt.

Pass på at barna har ordentlig sikring i bilen, og at dere har solskjermer til vinduene i baksetet.

Print ut kart med dagsetappene på, som barna kan ha i baksetet. Da kan dere lett vise hvor langt dere har kjørt, og hvor langt det er igjen.

Ta pauser ofte, helst annenhver time. Heller mange korte pauser enn en lang.

Finn et sted hvor små (og store) bein kan løpe av seg litt. Ta gjerne med en ball eller en frisbee i bilen, og et pledd minsten kan ligge på. Det er mye feriefølelse i å raste på nye steder underveis – barna merker godt om foreldrene stresser, eller om skuldrene er i feriehøyde.

KJEDELIIIIG…

Det kan være kjedelig å sitte mange timer i et bil- eller flysete. Prat sammen om det dere ser! Finn på rim, så mange ord dere klarer å komme på som begynner på B, eller en historie om et sted dere passerer.

Ta med spørrebøker. Kjører dere bil, kan dere gjette på bilmerker og nasjonalitetsmerker.

La barna pakke hver sin lille feriesekk som de kan ha med seg. Tegnesaker, lydbøker, kosebamse og småleker kan være med på å korte tiden.

Skal kjøre dere langt, kan en DVD-spiller på nakkestøttene være en god investering.

Før eller siden sovner som regel de små turistene, i baksetet eller på fanget i flysetet. Da er det godt å ha med en pute til å støtte hodet med, og et tynt pledd.

God ferie!