Hva prøver babyen min å si?

For førstegangsforeldre kan babyens gråt og mimikk være mystisk og vanskelig å tyde. Men de fleste babyer har små forskjeller i gråtemønster, lydnivå og bevegelser som kan tolkes. Her får du noen råd til hvordan!

Dette sier babyen når den er sulten

Sult er ofte den vanligste grunnen til at babyer gråter. Gråten har et ganske dypt toneleie og er rytmisk. Mønsteret kan være en kort gråtelyd, en pause, og så enda en kort gråtelyd, og så enda en pause – og så videre. Lyden er ikke like høy som for andre typer gråt, men virker mer insisterende. Barnet kan også smatte med munnen, suge på fingrene og prøve å gape mot og suge på det som er nær munnen.

Dette sier babyen når den vil ha kontakt

Gråt er en av de metodene barnet kan bruke for å få kontakt med og oppmerksomhet fra deg. Denne typen gråt er gjerne sutrete og høres kanskje ikke ut som ordentlig gråt. Babyen blir ofte stille med en gang den løftes opp.

Dette sier babyen når den er trett

Trøtthetsgråt er mer som en jamring som øker i intensitet. Den høres vanligvis litt nasal ut.

Dette sier babyen når den har vondt

Når babyen har det vondt, høres gråten mer skremmende ut enn andre typer. Den er kraftig gråt i et høyt toneleie, og kan føre til at babyen nesten mister pusten og må ta en pause for å få den igjen før den fortsetter å gråte. Babyen vifter ofte med armer og bein, og det eneste som kan stanse denne gråten, er at smerten opphører.

Dette sier babyen når den er syk

Når babyen er syk vil du høre en svak og sutrete gråt som pågår lenge. Den er ikke så skingrende som smertegråten. Vanligvis opptrer den sammen med andre symptomer på at babyen ikke føler seg bra. Babyen kan virke apatisk, være rød i ansiktet, ha dårlig matlyst, være varm eller ha diaré. Magesmerter kommer ofte til uttrykk ved at barnet krummer seg, fører beina opp mot brystet og vrir seg.

Baby-grater

Dette sier babyen når den har kolikk

Kolikkgråt er en jevn, rytmisk gråt i lavt toneleie som kan være vanskelig å roe. Det som ellers kjennetegner kolikk, er at gråtetoktene kan vare i timevis, og at de gjerne opptrer til samme tid hver dag, vanligvis om kvelden.

Babypludring

Når babyen er mellom fire og åtte uker, vil den begynne å lage nye lyder. Først vil du høre gurgle- og pludrelyder som ser ut til å komme uten noen spesiell grunn, men snart vil du legge merke til mer bevisste lyder som rettes mot mors eller fars ansikt, en yndlingsleke eller en uro som beveger seg. For mange spebarn er det å oppdage sine stemmeferdigheter like spennende som en ny leke, og barnet vil mer og mer underholde seg selv ved å skape sin egen “forestilling”. De første lydene er ofte vokallyder, mens konsonantene følger når barnet er fra fire til seks måneder.