Påskegøy med barn

I påsken får vi mer tid til å lage noe sammen med barna. Her er seks kjekke påskeaktiviteter, og alt du egentlig trenger er bare en kartong med egg. Er du klar for å egg-sperimentere?

Sett farge på eggene

Med hjemmekokte fargebad får barna øynene opp for at frukt, bær og urter faktisk kan brukes til å sette farge på ting. En gammel tradisjon er å bruke løkskall til påskens frokostegg. Både gult og rødt skall kan legges i kokevannet (eller knyttes rundt eggene for å få til en batikk-effekt), men fargepaletten kan bli så mye større om man bare åpner kjøkkenskapene, kjøleskapet og fryseren. Med blåbær i kokevannet får eggene en fin lavendel-lilla nyanse. Rips og bringebær gjør dem lys rosa. Bare fantasien setter grenser. Farge på påskeegg

Annen fargerik mat som kan brukes er:

rødkål: gir blå egg
gurkemeie: gir gule egg
rødbeter: gir rosa egg
kaffe: gir lysebrune egg

Slik gjør dere:
Legg frosne bær i kokende vann samtidig med egget og litt salt. Etter cirka fem minutter tas kasserollen av platen, mens egget blir liggende igjen i vannet i 15-20 minutter. Jo lenger tid, desto mørkere farge. Det går også an å legge egg som allerede er hardkokt i et avkjølt fargebad. Tips: knytt snorer eller gummibånd rundt, så blir eggene stripete.

Les mer: Bak deilige påskehareboller

Eggejakt

Barn elsker å dra på skattejakt, og særlig dersom det er jakten på påskeegget! Om det er et påskeegg med godis oppi, eller kanskje vanlige egg i alle regnbuens farger – dette er en super aktivitet for hele familien. Gjem eggene på lure steder, og la barna starte jakten. Si gjerne «varmt» eller «kaldt» alt ettersom hvor nær barna er eggene. Er barna store kan man lage et ordentlige skattekart, eller små rebusoppgaver. Dersom dere har gjemt mange egg kan det være greit med en kurv som barna kan samle eggene i. Gøy for store og små!

jenter på påskeeggjakt

Glitteregg

Disse eggene er fine til å henge i et bjørkeris, men minst like vakre på påskebordet som i dekorasjon (og i så fall trenger du ikke lage et anheng). Blås ut et egg ved å lage hull i hver ende på et ukokt egg og blåse kraftig inn i det ene. Akkurat dette er en oppgave for de voksne. Når egget er tomt kan du føre en tynn ståltråd eller tråd gjennom det, og på denne måten forme en krok slik at egget kan henge i for eksempel et ris. Nederst fester du en stor perle som ”stopp”. La barnet dekorere egget ved først å male det med lim, og deretter strø på glitter, paljetter og små perler. Dersom du kler egget med aluminiumsfolie først blir det vakkert sølvfarget, og det tåler dessuten mye mer. Remser av silkepapir som klippes med mønstersaks kan også brukes for å få en litt mer fargerik effekt. Pensle gjerne egget med tapetlim først, så blir det lettere å feste papirremsene.

Les mer: Lekker påskepynt i en fei

glitterpåskeegg

Hjemmelagde kinderegg

Sjokoladeegg som ser ut som ekte egg, og som må skrelles før de kan spises, er virkelig moro. Blås ut et egg, skyll rent, og bruk en sprøyte til å fylle egget med sjokolade som du har smeltet i vannbad. Betydelig mindre tidkrevende og mer barnevennlig er å spise et frokostegg opp ned (kapp av den brede enden på egget og spis det fra denne enden, slik at toppen er intakt). Etterpå kan du sette egget i et eggeglass og la barnet fylle egget med smeltet sjokolade med sprøyte, kakesprøyte eller teskje. La det stivne i kjøleskapet.

Sjokoladepåskeegg

Blomstrende egg

Gule tazetter (ser ut som små påskeliljer) selges i grupper, og det går greit an å forsiktig dele løkene og røttene. La barnet plante dem stykkevis i hvert sitt tomme eggeskall med litt fuktig jord i bunnen. Søte og morsomme på påskebordet eller i vinduskarmen. Sett eggene i hvert sitt eggeglass, eller arranger dem i bunnen av en høy gjennomsiktig sylindervase for å få et påskeaktig ”blomsterakvarium” hvor også andre gule ting (en legohøne eller en påskekylling) kan få være med.

Stearinegg

Disse søte lysene brenner omtrent like lenge som et telys, men er også veldig dekorative utent. Samle lysstumper og smelt dem i vannbad til de blir flytende. Pass på – dette er varmt, og er ikke en aktivitet som passer for veldig små barn. Fyll et tomt eggeskall (for eksempel etter frokosten) med stearinen og stikk nedi en bomullsveik (den kan holdes på plass med to fyrstikker). La stearinen størkne og la barnet ta av eggeskallet som er over stearinkanten. Bruk et eggeglass som lysestake, eller sett egget på en slags ring slik at lyset står stødig.

Påskeeggelys