Spring ut, dere også!

Det er vår, og det er søren meg en fin tid. Det er en helt utrolig tid, faktisk.  Ubegripelig, vil noen si. Trær som for litt siden stod nakne og flaue i vinterkulda, puster lettet ut etter hvert som knopper og blader dekker de tynneste og mest pinglete greinene. Opp av jorda titter snøklokker og gresstuster, og hvis du legger øret ditt nedpå, kan du høre at de synger triumferende: Her kommer våren, her kommer den lyse fine tida!  Fram fra Gud vet hvor kryper det smådyr av alle slag som vi ikke har sett snurten av på månedsvis. Noen av dem har vi vel strengt tatt ikke savnet, men både brunsnegler og edderkopper kan jo sortere under kategorien fascinerende småkryp hvis vi legger godviljen til.

Les mer: Velg et naturnavn til babyen!

Alt springer ut når våren kommer. Bli med, dere også. Ikke la barnet ditt gå glipp av en eneste gåsunge! Undre dere sammen over alt som skjer. Spør fireåringen hvor fluene har vært hele vinteren før hun spør deg. Ja, for hvor har de vært? Hun har sikkert et interessant svar. Spør henne hvorfor blader og blomster vokser fram akkurat nå. Hvordan kan de vite at det er vår, og hvorfor vil de ikke være her om vinteren? Svarene fra fireåringen er alltid mye morsommere enn de du får av biologene, og det er bedre å være den som spør, enn den som må svare. Tro meg. Det er en erfaren trebarnsfar som skriver.

Skulle du likevel måtte innta rollen som den som vet, er det ikke feigt å ty til litteratur. Tvert i mot kan du benytte anledningen til å lære barnet ditt at det finnes nyttig kunnskap å hente i bøker. I Ut i naturen står alt dere trenger å vite om bier og blomster (unntatt de pinlige sidene ved temaet!) og alt annet dere måtte møte der ute blant busk og kratt.

Så – ut med dere!

Les mer: Fly inn i våren!