Den gode dinosaur

Syv grunner til at vi elsker Den gode dinosaur

Fortellingen om den gode dinosaur kaster meg hensynsløst fram og tilbake mellom to ulike opplevelsesmodus: Et øyeblikk er jeg barnslig begeistret og betatt av den fantastiske fortellingen og de dødskule dinosaurene. I neste øyeblikk er jeg en tolkende, tidvis tårevåt, og dypt fascinert voksen som lærer nok en lekse i livet. Dette er med andre ord perfekt familieunderholdning.

Syv grunner til hvorfor vi kommer vi til å elske Den gode dinosaur helt til den store elva tar oss med til evigheten:

  • ”Gjør noe stort for noe som er større enn deg selv.” Det er oppdraget Arlo får av pappaen sin. Det høres ambisiøst ut, men denne fortellingen viser oss at det store ligger i å gjøre små, gode ting for våre medmennesker – og selvfølgelig også for våre  meddinosaurer.
  • I møte med den puslete dinosaurungen Arlo gjenkjenner vi mye av det vi selv strever med. Når han kjemper mot redsel og forventningspress, kjemper han side om side med mange av oss. Han vinner selvfølgelig kampen og viser at det kanskje er håp for oss også.
  •  Arlo og Tass viser oss hva som skjer når man bryter mønsteret som årevis med hat og fremmedfrykt har skapt. De viser godhet i stedet for å hamre løs på hverandre. Joda, det handler om mennesker og dinosaurer her, men de som assosierer det med de store kulturkonfliktene i vår egen tid, fryser på ryggen og inspireres av de enorme konsekvensene én enkel, god handling kan få.

Les mer: 7 Disney-fortellinger som fortryller både voksne og barn

  • Den gode dinosaur er en praktfull fortelling om å finne veien hjem – gjennom storslagen, vakker natur – forbi fryktinngytende hindringer. En leksjon for livet: Du trenger ei elv å følge, et fjell å se opp til – og en bestevenn.
  • Hver gang vi ser en fullmåne, vil det minne oss om scenen der menneskebarn og dinosaurunge uler lengselsfullt ut i natten sammen. De skjønner ikke et kvekk av hverandres språk, men ved hjelp av pinner har de forsøkt å forklare hverandre at de begge savner familien sin. Ulet blir til musikk. En duett om lengselen etter å høre til.
  • Arlo vet at Tass trenger å bli en del av en menneskefamilie igjen – selv om det betyr slutten på vennskapet mellom de to.  Å gjøre det gode gjør av og til vondt. En viktig påminnelse det – hvis noen trenger hjelpen vår, og vi ser at det faktisk kommer til å koste oss noe å hjelpe dem …
  • Og så tegner de så godt, disse forbaskede Disney-illustratørene, at det er umulig å ikke bli oppriktig glad i skikkelsene de skaper. Arlo og Tass blir vennene våre, rett og slett.

Den gode dinosaur får du i Disneyklubben. Og så klart i Gobokhandelen.

Den gode dinosaur