mamma som leser for barnet

Takk for at du leser for barnet ditt

Vi snakket nylig med en lærer i femte klasse. ”Det er urettferdig”, sa hun. ”Det er urettferdig at noen barn har blitt lest for siden de var små, mens andre knapt har sett en bok før de begynner på skolen.”

Klart det er urettferdig. Når du leser for et lite barn, stimuleres språksentrene i barnets hjerne. For spedbarnet dreier det seg om å høre alle lydene som språket vårt består av. For toåringen dreier det seg om å lære ord. Mange, mange, mange ord. En gjennomsnitts seksåring kan 15 000 ord! De som har vokst opp uten bøker og i et språkfattig miljø kan bare 5000. Det er urettferdig, det. Et godt utviklet språk er en forutsetning for å lykkes på skolen.

Trenger du mer lesestoff? Bli med i Goboken her! 

Gullet_april-2_1068x450

Så derfor sier vi det til deg nå: Takk for at du leser for barnet ditt. Vi takker på vegne av barnet, og på vegne av alle fremtidige lærere som får en enklere jobb med poden din. Tusen, tusen takk.

Og vet du hva? Verden trenger barn som blir lest for. Barn som har sittet på fanget. Barn som vet hva som får troll til å sprekke og hvordan en frosk kan forvandles til en prins. Barn som har undret seg, spurt – og fått svar. Barn som har lært seg å forstå sammenhengene.

Slike barn blir flinke til å finne de riktige ordene når noe viktig skal sies. Er det noe verden trenger, så er det nettopp det: Folk som forstår sammenhenger og kan velge de riktige ordene. I en stadig mer kompleks verden er vi helt avhengig av dem.

Takk for at du leser for barnet ditt.