Lei av å lese samme bok om og om igjen? Det har faktisk supre fordeler

De fleste som har småbarn i hus oppdager at disse liker repetisjon. Det kan være repetisjon av titt tei-leken, synging av Lille Petter edderkopp, eller lesing av den samme boken hver kveld før leggetid. Barn elsker rett og slett å repetere. Men finnes det noen fordeler ved dette? Og hva kan vi som foreldre gjøre for å skape en mer lærerik lesestund når vi leser samme bok om og om igjen?

 

Det er fordeler ved repetisjon

Små barn skal lære og ta inn utrolig mye informasjon og inntrykk de første leveårene. Ved å repetere og lese for barnet gir du dem verdifull trening i språkforståelse som de bygger videre på. Forskning.no forteller oss at hjernen til barna viser aktivitet når du gjør høytlesning. En lesestund henger altså sammen med språkforståelse, og senere en utvikling av muntlig tale (språk) og leseferdigheter. Høytlesning gir med andre ord et veldig solid grunnlag for videre læring. 

Ved å lese samme bok igjen og igjen lærer barnet også hva en bok faktisk er og hva den brukes til. Du kan også tydeliggjøre konseptet med bok og lesing ved å følge teksten med fingeren mens dere leser.  Repetisjon er helt enkelt måten barn lærer seg nye ferdigheter.

 

Tips til hvordan få mest mulig ut av en bok

Leser du den samme boken til barnet ditt hver kveld? Prøv å få enda mer ut av hver side i boken ved å peke og fortelle barnet hva dere ser på sidene. 

Har boken bilde av en sovende løve, noen stjerner og en måne, kan du for eksempel peke på løven og plassere nesen, munnen og øynene. Videre kan du telle alle stjernene høyt for barnet ditt, og fortelle litt om månen. 

Til eldre barn kan du stille spørsmål. 

  • “Har du sett månen?” 
  • “Vet du hva løven sier?” 
  • “Hvilken farge er stjernene?”

Kanskje du kan gi karakterene i boken nye navn basert på venner fra nabolaget eller barnehagen? Det kan være en spennende øvelse for barnet å hente frem navn fra hukommelsen og forestille seg vennene sine i uvante situasjoner.

Hva med å ikke lese teksten i det hele tatt for de litt eldre barna. Da kan dere snakke sammen ut ifra bildene i boka, og heller finne på din egen historie som kanskje er helt ulik den originale historien. Litt mer spennende for den voksne, og utrolig gøy for barna som får bruke sin egen fantasi og trene på å bruke eget ordforråd.