Når barnet er rundt to–tre måneder blir det mer dialog mellom deg og barnet – dere har en dialog, både med ord og kroppsspråk. Dette gir barnet en følelse av å bli lyttet til, delta aktivt og få respons. Denne intime dialogen er med på å knytte bånd mellom dere. Bøker er ideelle utgangspunkt for slike pludresamtaler.
Slik engasjerer du barnet
Hvis du har lest for barnet ditt i løpet av de første to månedene, er grunnlaget allerede lagt. Babyen vil nå forvente å bli lest for, og gleder seg til det. Babyen vil vifte med armene og sparke med beina i forventning mens du leser med innlevelse og engasjement. Har du ikke fått på plass en leserutine enda, er det slett ingen fare. Se om tipsene nedenfor kan være til hjelp!
Plasser boken slik at barnet ser både den og ansiktet ditt. Barnet vil veksle mellom å se på boken og ansiktsuttrykkene dine mens du leser og snakker. Jo mer innlevelse, jo bedre! Du kan gjerne lese liggende. Legg deg ved siden av barnet på gulvet og støtt deg på én arm mens du holder boken med den andre. Da kan barnet se både ansiktet ditt og boken. Hvis du bruker ammepute, kan du legge barnet på den og holde ham inntil deg slik at hendene blir ledig til å holde boken. Andre stillinger som er et alternativ er å lene barnet mot brystet slik at han ser utover, og holde boken foran barnet med armene dine rundt. Men da ser barnet bare boken, og det beste er om hun kan se både ansiktet ditt og boken. En bæresele eller en slynge gir god støtte, for den vil støtte barnet. Du kan da ha hendene fri, og barnet vil kunne se både deg og boken.
Du kan bli overrasket over hvor lenge barnet klarer å holde oppmerksomheten sin i løpet av leseritualet, hvis hun er våken og har blitt matet og skiftet på.
Slik styrker du språkutviklingen
Barnet vil nå reagere etter måten du dramatiserer historiene på, og vise forståelse for stemninger og følelsesbetont tonefall. Slipp deg løs, bruk ulike stemme, tøys og tull mens dere leser. Dra gjerne ut noen av ordene, det gjør dem ekstra spennende. For eksempel: «Se puuuuusekatten!»
Småprat underveis. Hvis babyen begynner å bevege hender eller føtter mens du leser og ser på en side med en stor, gul and så kan du svare med syngende toneleie: ”Du liker denne siden med den gule anden fordi den ligner på den lille anden du har.” Det er naturlig å samtale på denne måten. Å lese boken fra begynnelse til slutt uten å stoppe kan derimot oppleves unaturlig. Prøv begge deler og se hvordan det føles.
Det er fremdeles best om du prater i hele setninger til babyen, slik at hun kan absorbere lydene, rytmen og tonen i språket. Senere, når hun begynner å kunne oppfatte mening i ordene, vil du bruke mer trykk på ord i seg selv.
Bruk variasjon i tonefall og innlevelse for å skape en god leseopplevelse, for eksempel: «Se!», «Oj – der skled han ned!», «Se såååå lang hale!» Når du varierer tonen og styrken på stemmen din – fra hvisking til opphisset stemme – blir det moro for babyen. Stemmen din og sterke illustrasjoner vil garantert fange barnets oppmerksomhet.