Alt om traktorer og andre favorittbøker

I «Faktor på faktor bak drømmen om traktor» møter vi en som elsker ALT ved traktorer. Og det han liker aller best, er å lese om dem. Om og om igjen.

Små barn har ofte et favorittema som varer lenge. Alle aspekter ved det, enten det gjelder dyr, prinsesser, biler, eller som i dette tilfellet – traktorer – skal utforskes, læres om og prates om. Ikke alle kan utforske favoritten på egen hånd, og da er bøker en super kilde til mer informasjon.

På biblioteket

Gutten i boka drar til biblioteket sammen med mor. Der er han godt kjent. Han styrer rett mot hylla med traktorbøker. Mor prøver med alle midler å spore ham over til bøker om tog og andre kjøretøy. Men gutten prater ustoppelig videre om alle faktorer ved traktorer som gjør at han digger dem. Det er tydelig at han har lært mye om temaet – så mye at mor ikke lenger lar seg imponere over kunnskapen. Hun er rett og slett blitt lei av å lese traktorbøker. Så lei at hun begynner å protestere så høyt at bibliotekaren hysjer på henne. Oppsan!

Morsomt rollebytte

I denne boka er rollene snudd om. Gutten er den med mest kunnskap om emnet de diskuterer, og han argumenterer med stor iver og stort vokabular. Mor oppfører seg stadig mer barnslig. Det i seg selv gjør boka morsom å lese. I tillegg har den en slik detaljrikdom i illustrasjonene, og man lærer så mye om alle slags kjøretøy underveis, at den blir som en faktabok i tillegg.

Har barnet ditt ei favorittbok?

Det er vanlig at barn vil lese favorittboka si om og om igjen. For hver gang oppdager de noe nytt, enten i teksten eller i bildene. For noen gir det også trygghet og forutsigbarhet å lese noe som er kjent og kjært, heller enn noe nytt og ukjent. Men så, plutselig, kan man gå lei og blir klar for å oppdage noe helt nytt. Slik skjer læring og utvikling hos barn – både jevnt og trutt og i rykk og napp.

«Faktor på faktor bak drømmen om traktor» ble først utgitt på norsk av Goboken i 2021. Den passer best for førskolebarn fra 3 til 6 år. Teksten er på rim. Boka er oversatt og gjendiktet av Ane Sjøbu. Du finner den her i Gobokhandelen. 

God lesing!