Kyr sier . . . BØ!

På Georgs gård sier grisene nøff, og sauene sier bæ. Men kyrne på gården er ikke like tradisjonelle. Velkommen til litt melkesprengt humor fra noen rampete kyr!

Hva har bonden Georg og de fleste små barn til felles, tro? Jo, alle har lært at kyr sier mø. Men det var før de traff kyrne Tilde og Tulla, som liker å tøyse og tulle. Og aller best liker de å gjemme seg, før de spretter fram og sier BØ! Det har de til felles med mange små barn. Skremmeleken blir morsommere jo mer den som utsettes for spøken skvetter. Og Georg skvetter høyt – helt ut av støvlene sine!

Georg prøver å lære kyrne at de skal si mø, ikke bø. Men gang på gang spretter de fram og skremmer vettet av ham. Bonden blir mer og mer frustrert. Helt til han får en strålende idé! Siden Tilde og Tulla bare vil si bø og ikke mø – hvorfor ikke la dem skremme bort fuglene fra åkeren? Tror du de rampete kyrne vil gjøre jobben? Det er tvilsomt.

«Kyr sier BØ!» ble først utgitt på norsk i Goboken i 2021. Britiske Steve Webb og Fred Blunt står bak henholdsvis tekst og illustrasjoner, og begge er like morsomme. Boka er oversatt til norsk av Eli Aleksandersen. Du finner den her i Gobokhandelen

Humor hos små barn

Barns humor utvikles gradvis og formes gjennom kulturen de vokser opp i – familien, barnehagen og nabolaget. Allerede i halvannet til toårsalderen begynner barn å leke med ideer om at ting kan være noe annet enn det de først lærte. Å leke at dokka plutselig er en bil kan være kjempemorsomt! 

Etter hvert som språkmestringen blir bedre, blir språklige feil stadig morsommere. Å kalle en banan for telefon, mamma for bestemor – eller påstå at hunden sier mjau – kan være nok til å trylle fram salige latterkuler. 

Å tøyse og tulle med språket og hverandre er en herlig del av det å være et lite menneske. La latteren trille!

Vil du lese mer om humor hos små barn? Vi anbefaler disse artiklene:

Hva ler barn av? fra Babyverden

Derfor bør du tulle og tøyse med barna fra kk.no/mamma