5 tips til hvordan du får fart på ditt barns leselyst

«Har du gjort leksene?», spurte jeg som alltid. Datteren min, som går i andre klasse, har ment fram til nå at skolearbeid er gøy og enkelt. «Jeg forsto ikke hva jeg skulle gjøre, så jeg gadd ikke».

Jeg forsto ikke hva jeg skulle gjøre, så jeg gadd ikke.

Dette er ingen uvanlig reaksjon fra barn og unge som sakker akterut med leseferdighetene. Følelsen av å ikke kunne lese på ordentlig – eller ikke forstå hva de leser – påvirker selvtilliten og fører til at barna gjør alt mulig annet for å unngå å lese. Men leksene blir faktisk ikke gjort hvis de ikke kan lese eller forstå det de leser.

Så hva kan vi gjøre for å dytte barna i gang, slik at de får lyst til å lese? Hvordan får vi overbevist barna at de kan klare det – og at det finnes enkle metoder for å forbedre seg?

Her har du 5 tips til neste gang du hører «jeg gadd ikke».

  • Jeg skal hjelpe deg

«Jeg forsto ikke hva jeg skulle gjøre» er en veldig ensom uttalelse. La barnet ditt få vite at du er tilgjengelig for ham/henne, og du tar deg tid til å sette deg ned med henne og gå gjennom det som er vanskelig – sammen.

  • Klart du kan. Du er kjempeflink!

Du vet best hva som kiler selvtilliten til barnet ditt, skryt av noe du vet han er god på. Si han er smart. Minn ham på hvor raskt han lærte noe annet, hva som helst. Se på leksene sammen, be ham lese høyt i ti minutter, nå er jobben din å fokusere kun på det positive.

Abc-klubben

  • Fortell meg hva du synes er vanskelig.

Har du fått med deg undersøkelsene som viser at til og med tenåringer savner mer tid med foreldrene? Selv om vi bor sammen i familien, spiser måltidene sammen, sender hverandre tekstmeldinger og snapper, så er vi ikke alltid ordentlig tilstede sammen. La oss sette oss ned med ungene, uansett alder, la dem få tid til å fortelle hva som er vanskelig.

  • Til og med Messi (<- velg helten til ditt eget barn her) måtte øve.

Øvelse gjør mester, het det før i tiden. Noen er født med et talent eller to, men vi andre må øve. La barnet ditt forstå at alle som har villet bli gode til noe må øve og trene, og at resultatene kommer etter hvert.

  • Hvordan kan jeg gjøre det lettere og mer inspirerende for deg?

Kanskje ikke akkurat det du skal sette i gang en sen mandags ettermiddag, men bruk litt tid på å tenke gjennom hvordan du selv kan hjelpe barnet ditt til å bli en bedre leser, eller få en bedre matte-forståelse. Kanskje pugge gangetabellen sammen mens dere baker muffins? Skaffe bøker som handler om noe du vet barnet ditt virkelig er opptatt av? Eller lag et raust belønningssystem som ligner på noe han selv kjenner igjen? 20 minutters lesing hver dag i to uker = en dag i badeland? Joda, det er lov 🙂