Babyøyne

Bøker sett med babyens øyne

Det er ikke alle bøker som egner seg like godt for de aller minste barna. Selv i bøker som begir seg ut for å være beregnet for spedbarn, bommes det av og til stygt på målgruppen. Problemet er ikke det tekstlige innholdet, at det er for vanskelig å forstå eller for skummelt. Det er bildene.

Hvis det bare hadde handlet om tekst kunne du gjerne lest Knausgård eller Solstad for babyen din. Den trenger jo å bade ørene sine i stemmen din – og i ord. Det vil si; det er først og fremst språklydene som er interessante for den helt nyfødte! Mens du leser, jobber babyhjernen på høygir med å lagre alle språklydene den senere skal ta i bruk når den skal forme ord selv. Du må altså gjerne lese dine egne voksenbøker høyt mens babyen ligger i fanget ditt.

Men det handler selvsagt ikke bare om tekst når man leser bøker for et barn. De fleste barnebøker inneholder illustrasjoner, særlig de som er laget for de aller minste. Og det hender altså at illustratørene mister fokus og lar seg rive med av fargepalettene sine.

For hva er egentlig dette?

Eksempel-1A

Jo, det er denne boksiden her:

Eksempel-1B

Men sett gjennom øynene til en nyfødt.

For den nyfødte er verden et nokså mørkt og «blurry» sted. Synssansen er ikke ferdig utviklet. Det meste er uskarpt, og det som er lenger borte enn 50 centimeter er bare  gråbrun tåke.

Ved hjelp av appen «What do you see?» som simulerer blikket til en baby, har vi fotografert en bokside slik den oppleves på 30 centimeters avstand på ulike stadier i barnets første leveår.

Les mer: Slik får du barnet ditt til å føle seg elsket

Sett med blikket til en nyfødt

Som vi ser er dette en bok der selv den nyfødte kan oppfatte motivene ganske godt på denne avstanden. Det er fordi illustratøren har brukt tydelige kontraster både når det gjelder farger og figurer.

Babyens blikk etter én måned

Etter én måned er blikket fortsatt uskarpt, men det begynner så smått å lysne i verden.

Babyens blikk etter to måneder

Etter to måneder er det enda lysere og skarpheten i blikket begynner så smått å ta seg opp. Legg merke til at bamsens munn er i ferd med å bli mer synlig.

Babyens blikk etter tre måneder

Først etter tre måneder blir lyset skrudd på. Det er som å endelig få innlagt strøm etter å ha levd i ei hytte med parafinlamper. Det hvite er blitt hvitt! Resultatet er at alt som ikke er hvitt, kommer tydeligere fram.

Babyens blikk etter seks måneder

Etter seks måneder er blikket betydelig skarpere. Legg merke til munnen og den hvite prikken i øynene som er kommet til syne.

Babyens blikk etter ni måneder

En ni måneder gammel baby får med seg alle detaljer i denne illustrasjonen. Også mønsteret på tråden på venstre side og oppå boken er tilnærmelsesvis skarpt. Legg merke til skarpheten i sirklene, sammenlignet med for tre måneder siden.

Redaktørblikk

Og slik ser altså boksiden ut for oss voksne. Barnet er over ett år gammelt før det ser like skarpt på 30 centimeters avstand. Noe å tenke på når du skal kjøpe bøker til små barn!

Boken vist i artikkelen får du gratis her!