Møøøø!!! Ingenting slår dyrelyder

En liten finger peker ivrig på kua i boka. Så finner den en knapp å trykke på. MØØØØ! rauter kua. Det lille ansiktet lyser opp i et stort smil og latteren triller. Øynene søker dine og blikket sier: Se hva jeg klarte selv!

For et lite barn er lykken å mestre ting selv. I 9-12 månedersalderen begynner barnet å få god kroppsbeherskelse og finmotorikk. Hun eller han kan skifte gjenstander fra en hånd til den andre, og liker trolig å prøve å spise med skje selv. I tillegg begynner det å bli veldig spennende med detaljer på leker og gjenstander.

At barnet peker for å gjøre deg oppmerksom på noe, er et nytt og spennende trinn i utviklingen – jeg vil at vi skal se på noe sammen! Barnet elsker fingerleker som Lille Petter Edderkopp, å putte ting oppi og ta ut igjen, rive i blader og aviser, undersøke ting som kan åpnes og lukkes, å trykke, peke, plukke og fikle.

Saga_finger

Alt de små fingrene kan utforske er stas, og det er ekstra stas hvis barnet får en respons i form av en lyd fra boka, eller en reaksjon fra deg. Samtidig blir barn i denne alderen stadig mer mobile – de fleste krabber ivrig rundt og kan gå mens de holder seg i noe, mens noen få både går og løper selv.

Skap feststund i sofaen
Det kan være travelt å fotfølge en liten tass som beveger seg fort og samtidig er superinteressert i å utforske spennende ting med fingrene. Kanskje er en rolig lesestund i sofaen et kjærkomment avbrekk for mor og far også?

For barnet er det vinn-vinn å kunne kombinere flere interesser. Bøker gir uansett mye å titte på og prate om, men når de i tillegg har knapper å trykke på, sider som kan trekkes ut, luker å titte bak, eller små hull å utforske, ja da snakker vi fest! Og for ikke å snakke om hvor morsomt det er å bla selv – frem og tilbake, gang på gang.

Slike bøker er fine nå:

Hva sier dyra?
Hva sier alle dyrene, tro? Trykk på panelet og hør!

Kjøp ‘Hva sier dyra?’ i Gobokhandelen

Lille Kylling
Lille kylling sier pip-pip. Trykk på magen for å høre! Men fins det andre dyr som piper, mon tro? Solid og engasjerende kartongbok for de yngste.Finn Lille Kylling i Gobokhandelen

Titt inn i dyreparken
Titt inn i dyreparken med denne fargerike boken om dyr. Hvilke dyr bor i dammene? Hvem svinger seg rundt i tretoppene? Løft på lukene og finn ut!Her kan du bestille Titt inn i dyreparken!

Den lille dyreboken
Denne lille boka byr på ekte bilder av søte dyr. Pek dere gjennom side opp og side ned av valper, kattunger og kaninunger (for å nevne noen få). Men ikke la dyreungene stjele all oppmerksomheten – teksten er både morsom og på rim!


Her kan du bestille boken!

God morgen, god natt
Bli med og si god morgen og god natt til valpen, kattungen, lammet og kyllingen, for å nevne noen få. La barnet kjenne på den myke pelsen og se på de duse fargene mens du leser de koselige rimene – og begynn på ferden mot drømmeland!

Finn God morgen, god natt i Gobokhandelen

Vroom!
Vroom! Hjulene er hull i siden. Gøy å kjenne på og stikke hånden gjennom mens man leser om alt som er ute og suser.

William_Vroom
Les mer om den kule bilboken her!

God lesing!

Og takk for at du gjør det. Barn som blir lest for, utvikler språksentrene i hjernen mer og raskere enn andre barn. Det gir mange fordeler i livet. Det er urettferdig å ikke lese for barn, sa en lærer. Men det er en lengre historie . . .