Møøøø!!! Ingenting slår dyrelyder

En liten finger peker ivrig på kua i boka. Så finner den en knapp å trykke på. MØØØØ! rauter kua. Det lille ansiktet lyser opp i et stort smil og latteren triller. Øynene søker dine og blikket sier: Se hva jeg klarte selv!

For et lite barn er lykken å mestre ting selv. I 9-12 månedersalderen begynner barnet å få god kroppsbeherskelse og finmotorikk. Hun eller han kan skifte gjenstander fra en hånd til den andre, og liker trolig å prøve å spise med skje selv. I tillegg begynner det å bli veldig spennende med detaljer på leker og gjenstander.

At barnet peker for å gjøre deg oppmerksom på noe, er et nytt og spennende trinn i utviklingen – jeg vil at vi skal se på noe sammen! Barnet elsker fingerleker som Lille Petter Edderkopp, å putte ting oppi og ta ut igjen, rive i blader og aviser, undersøke ting som kan åpnes og lukkes, å trykke, peke, plukke og fikle.

Saga_finger

Alt de små fingrene kan utforske er stas, og det er ekstra stas hvis barnet får en respons i form av en lyd fra boka, eller en reaksjon fra deg. Samtidig blir barn i denne alderen stadig mer mobile – de fleste krabber ivrig rundt og kan gå mens de holder seg i noe, mens noen få både går og løper selv.

Dyrelyder fra Goboken

Skap feststund i sofaen
Det kan være travelt å fotfølge en liten tass som beveger seg fort og samtidig er superinteressert i å utforske spennende ting med fingrene. Kanskje er en rolig lesestund i sofaen et kjærkomment avbrekk for mor og far også?

For barnet er det vinn-vinn å kunne kombinere flere interesser. Bøker gir uansett mye å titte på og prate om, men når de i tillegg har knapper å trykke på, sider som kan trekkes ut, luker å titte bak, eller små hull å utforske, ja da snakker vi fest! Og for ikke å snakke om hvor morsomt det er å bla selv – frem og tilbake, gang på gang.

Slike bøker er fine nå:

Dyrelyder

Hva sier alle dyrene, tro? Trykk på panelet og hør!

 

Dyrelyder-ny2015_cover
Kjøp Dyrelyder i Gobokhandelen

Titt-tei, dyreunger
Små skyveklaffer gjør det mulig å la dyrungene bli borte og sprette fram igjen gang på gang.Finn Titt-tei, dyreunger i Gobokhandelen

Fargeglad lekebok
Full av godteri for sansene – myke, glatte og ruglete felt å ta på, luker å lure bak og hull å titte gjennom og kjenne på.

Jens_lekebok
Les mer om Fargeglad lekebok her

Lille Petter edderkopp
Hullene i sidene er spennende å kjenne på for små fingre, og rimene og fingerreglene vekker garantert begeistring.

Lille_Petter_edderkopp_cover_NOR
Her kan du bestille boken!

 

Vroom!
Vroom! Hjulene er hull i siden. Gøy å kjenne på og stikke hånden gjennom mens man leser om alt som er ute og suser.

William_Vroom
Les mer om den kule bilboken her!

God lesing!

Og takk for at du gjør det. Barn som blir lest for, utvikler språksentrene i hjernen mer og raskere enn andre barn. Det gir mange fordeler i livet. Det er urettferdig å ikke lese for barn, sa en lærer. Men det er en lengre historie . . .