goboken lesestund med mor og sønn

Alt jeg har lært om barnebøker

Før jeg begynte å jobbe i Goboken hadde jeg det jeg vil kalle et normalt forhold til barnebøker. Jeg har ikke barn selv, men har jobbet med barn og da alltid likt å lese for dem. Men tingene jeg har lært de tre årene jeg har jobbet for Sandviks, ja, det var ting jeg virkelig ikke hadde snøring på.

1. Lesing påvirker hjernen direkte. Det er sant! Og ganske sprøtt! Men forskere har studert hjernen mens barnet har blitt lest for, og det har økt aktiviteten inni der!

2. Les for babyen så snart de er født. Helt seriøst, jeg skjønner at det kan virke litt spesielt, men prøv! Jeg har blitt overraska mang en gang over hvordan blikket til babyen studerer boka – når babyen bare var TO uker gammel.

To uker gammel baby leser
Denne skjønne tassen er bare to uker gammel, og se så interessert!

3. Det er veldig vanskelig å finne gode barnebøker. Det vet jeg fordi jeg sitter ved siden av redaktøren som skal plukke ut bøkene. Lange prosesser og bokmesser og utvelgelse – det er virkelig ikke tilfeldig hvilke bøker som blir valgt.

4. Babyen ser ikke skikkelig før den er tre måneder gammel og at det er derfor noen bøker bare er sort-hvitt. Ahaaa, så det er ikke bare for at de skal være stilige og skille seg litt ut, altså. Babyen kan faktisk ikke se farger!

Les mer: Takk for at du leser for barnet ditt!

5. Barn som blir lest for kan opptil tre ganger så mange ord som de som ikke blir det ved skolestart! Det sjokkerer meg like mye hver gang jeg leser det. TRE ganger! Det er ganske stor forskjell.

6. Det er trygt å spise på bøker. Det høres rart ut, men hadde ikke papiret gått i oppløsing, men brukket av i store biter, så kunne det fått fæle konsekvenser.

7. Ikke alle barn blir lest for! DET synes jeg i hvert fall er ganske sprøtt. Som ei venninne av meg som er lærer sier; det er urettferdig at noen barn blir lest for og andre ikke. Forskjellene blir så store når de begynner på skolen. Urettferdig!

8. Du skal ikke bare lese teksten som står på boksidene. Dette var en eye opener for meg. For lite visste jeg om at et av hovedpoengene med å lese faktisk er å snakke om de tingene som man ser i bøkene. Så dersom det er en bok med lite tekst, så betyr det ikke at det er en kjedelig bok. Tvert imot; leseren står fritt til å gjøre den akkurat så morsom som hen bare vil!

Lyst til å prøve Goboken? Prøv her!