Derfor er titt-tei-lek morsom – og super for utviklingen

Små hjerner har mye å lære. Blant annet at ting finnes, selv om de er ute av syne. Denne fantastiske oppdagelsen gjør babyhjernen i 8-12-månedersalderen. Da er borte-titt-tei-lek helt magisk.

Det er en fint å forstå at mamma og pappa alltid kommer tilbake, selv om de er borte en stund. Titt-tei-lek kan hjelpe barnet å lære dette. Det gir trygghet.

Lek med voksne

Det skal så lite til for å begeistre. Du har sikkert prøvd det – å gjemme ansiktet ditt bak hendene og si : «Hvor er mamma? Borte!» Og så – «Titt-tei! Der var mamma!». Husker du responsen du fikk? En litt mer avansert lek er å gjemme hele deg, ikke bare ansiktet. Bak døra, for eksempel, eller under dyna.

titt-tei
Latteren sitter løst når barna selv kan gjemme seg ot titte fram igjen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Du kan også legge noe forsiktig over barnet – et lett tørkle eller en vaskeklut – og si «hvor er …?», fjerne tørkleet og si «Der var du!» Eller leke titt-tei-leken med et kosedyr du gjemmer bak ryggen. Det er ikke uten grunn at «titt-tei» og «borte» ofte er på listen over de ordene barn lærer først å si.

Titt-tei-bøker er superspennende!

Det finnes så mange spennende titt-tei-bøker! Bøker med luker å titte bak, klaffer å åpne, sider å trekke ut, sider som spretter opp . . . Her er noen av våre favoritter!

Hvor-er-Gogos-nese_cover_7782
Hvor er Gogos nese? har store luker og blir fort en favoritt. 


Gogo og Lille-Ba kan peke på nesa si, og de vet også hvor ørene og munnen er. Men finner dere dem i boken? De gjemmer seg godt, bak store luker. Å peke på sin egen nese er et kunststykke ditt barn vil være veldig stolt av når det endelig får det til.

 

Titt-tei-dyreunger_cover
Titt-tei, dyreunger! er super for små som liker både dyr og titt-tei-lek. Tryll dyrene bort og fram til stor begeistring.


Små dyreunger roper titt-tei til oss. De spretter fram fra mammas lomme, ut av eggene sine eller fram bak ryggen til far. Små skyveklaffer gjør det mulig å la dyreungene bli borte og sprette fram igjen, gang på gang.

 

Hvem-gjemmer-seg-bak-elefanten_cover
I denne superpopulære boken går det alltid an å se litt av det neste dyret som har tenkt å titte fram.

Her gjemmer det ene dyret seg bak det andre, og dere skimter alltid litt av det neste. Veldig spennende! Og best av alt: Boken gir fra seg et lite klapp hver gang dere finner dyret som gjemmer seg!

Viktig fase i språkutviklingen

En annen fin ting med titt-tei-lek, er at den skaper så flott kommunikasjon mellom dere! Barnet kan gi deg veldig tydelig respons og får vise at det forstår og følger enkle instrukser. I denne alderen prøver barnet hardt å kommunisere med lyder og «ord», og da er det viktig at du gir respons tilbake. Det er nemlig lett å bli frustrert hvis de voksne ikke forstår hva man prøver å formidle. Da er det supert å gjøre noe barnet både mestrer godt og elsker, samtidig som hun eller han får briljert litt med sine nye kommunikasjonsferdigheter.

God titt-tei-lek-og-lesing!

Les mer: 10 grunner til hvorfor lesing er så viktig

Les mer: 7 gøyale kileleker og regler