Ole Brumm og Nasse Nøff

Hva er det egentlig med Ole Brumm?

Ole Brumm har vært en del av oppveksten til alle generasjoner helt siden nitten-pil-og-bue, og er fortsatt like populær. Hva er det med ham, egentlig? Hvordan greier han det?

Først og fremst: Han hadde vært sjanseløs uten vennene sine – akkurat som de fleste av oss. Gjengen fra Hundremeterskogen utgjør et persongalleri som tar oss mennesker på kornet: Tungsindige Tussi, cocky Tigergutt, bekymrede Nasse Nøff, smågretne Petter Sprett, omsorgsfulle Kengu og besserwisseren Ugla. Hver og en av dem representerer en personlighetstype som vi alle kan gjenkjenne. Ta for deg arbeidsplassen din og kollegene dine. Jeg er sikker på at dere har både en Tussi, en Tigergutt, en Nasse og i hvert fall en Petter Sprett og en ugle iblant dere. Hvem er du i Hundremeterskogen?

Lyst å prøve en gratis pakke fra Disney? Bestill her!

Men hvorfor blir barn så fascinert av denne gjengen? Opplever de den samme gjenkjennelsen? Ja, tror jeg, men på et litt annet nivå. I alle barnehager er det minst en bråkete, bumpende Tigergutt. Barna kan selvfølgelig ikke sette ord på denne referansen selv, men kjennskap til figurene i Hundremeterskogen lærer dem at vi er forskjellige, og at det er greit. Med slik kunnskap blir Tigergutt litt mindre brysom å forholde seg til. Kanskje du kan hjelpe barnet ditt å sette ord på opplevelsene: “Stian er nok bare litt sånn som Tigergutt, han.”

Les mer: 7 Disneyfortellinger å bli fortryllet av

Vi er alle TigerguttNasseTussiBrummer
Det mest fascinerende med Hundremeterskogen er imidlertid at vi alle har litt av disse personlighetstypene i oss. Jeg er av og til Tigerguttsk tøff i pysjamas, men like ofte trist og bekymret som Tussi og Nasse. Hundremeterskogen er et svært psykologi-speil, som gir oss herlig karikerte speilbilder av oss selv. På godt og vondt, men aldri veldig vondt.

Men så var det hovedpersonen selv, da

En liten bjørn som selv hevder å ha ganske liten forstand, som glemmer ting hele tiden, er grenseløst naiv og styres fullstendig av sitt umettelige behov for fersk, klissete honning. Ole Brumm er en vandrende sekk med menneskelige svakheter. Alle føler seg tøffe i pysjamas i forhold til Ole Brumm. Det er herlig. Samtidig vet vi inderlig godt at vi bærer på mange av de samme svakhetene selv. Vi bærer bare ikke så tungt som Brumm. Vi kjenner derimot noen som faktisk gjør det, ikke sant?

Midt oppi det hele er Ole Brumm ganske enkelt en veldig godmodig, snill, omsorgsfull og søt liten bjørn. Jeg skulle ønske det var årsaken til hele suksessen. Tenk om verden var slik at man kunne skape seg en karriere ved å være god, snill, omsorgsfull og søt!