Lekte seg til et ekte ABC-tog

Julie Alvilde (3) elsker bokstaver. Da moren så henne leke at hun hadde et bokstavtog der hun måtte putte ting i riktig bokstav-vogn, skjønte hun at dette var en god idé.

Tekst og foto: Audun Hasvik

Det var i vinter at Julie Alvilde satt alene og lekte med bokstavklossene sine, mens mammaen hennes drev med andre gjøremål. Da Solfrid Naphaug Kasin kom for å se til datteren, hadde hun laget et helt tog av bokstavklossene.

– Hvorfor har ingen tenkt på det før? tenkte Kasin og bestemte seg for å sende en mail til Goboken.

– Vi syntes ideen var så god, at vi sporenstreks bestemte oss for å lage to tog og sende et av dem til den lille jenta som hadde kommet med ideen, forteller Eli Aleksandersen i Sandviks as, forlaget som står bak Goboken.

Julie-Alvilde_mklosser
Julie Alvilde elsker bokstaver. Foto: Audun Hasvik

To tøffe tog
Møbelsnekker Tommy Husebø fikk oppdraget, og noen uker senere så to helt ekte ABC-tog dagens lys. Det ene tøffet raskt videre til Julie Alvilde i den lille bygda Grønvollfoss utenfor Notodden. Det andre toget bor på kontoret til Goboken, og tar derfra turer til barnehager som jobber med bokstavlæring.

– Tusen takk, sier tre år gamle Julie Alvilde og ser opp fra leken idet hun mottar toget fra Goboken.

Min abc Goboken

Hun  er allerede opptatt med å plassere magnetbokstaver på utsidene av togvognene. Julie Alvilde viste stor interesse for bokstaver allerede fra hun var bitte liten, forteller mamma Solfrid Kasin. Hun er utdannet førskolelærer og skjønte fort at datteren hadde en spesiell interesse for bokstaver og språk. Derfor meldte hun Julie Alvilde inn i Goboken allerede da hun var halvannet år gammel.

– Jeg lette rundt på nettet etter «bokstavbøker» og kom over Goboken. De hadde noen fine bøker om bokstaver som jeg tenkte kunne passe Julie Alvilde, forteller Kasin.

Nå er både alle bøkene fra Min første ABC-serie, bokstavmagneter, bokstavklosser og bokstavtog på plass i huset.

Julie-Alvilde_mtoget-2
Når du pusler bokstavbøkene, får du et fint bilde av Alf og Bett. Foto: Audun Hasvik

Bøkene blir et puslespill
ABC-bøkene fra Goboken ble en suksess.

– Den første – A-boka – har vi lest så å si i stykker, ler moren.

Foruten A-boka med apekatter og appelsiner, liker Julie Alvilde W-boka, som handler om Wienervals, WC, wienerpølser og wienerbrød, svært godt. Pappa Jørgen Kasin forteller at W nok er den bokstaven Julie Alvilde liker aller best.

Det er Julie Alvilde enig i – men:

– Jeg liker J-boka også, sier hun og legger den på gulvet der den hører hjemme.

Det er jo tross alt den første bokstaven i navnet hennes og dessuten handler den om den herlige julen. Baksiden av bokstavbøkene blir til et fint bilde når du legger bøkene på gulvet i alfabetisk rekkefølge.

– Det er Alf og det er Bett, forteller Julie Alvilde og peker på «puslespillet».

Julie-Alvilde_leker-med-toget
Nå kan Julie Alvilde kjøre sitt eget bokstavtog. Foto: Audun Hasvik