Hvalen som ville ha mer

Hvalen som ville ha mer er en vakkert illustrert barnebok med en fengende historie om et stort tema – hva er det som betyr mest for oss i livet?

Hvalen Valdemar farter overalt i jakten på den perfekte skatten. Men uansett hvor mange skatter han samler, kjenner han seg aldri helt . . . HEL. Kan det være at det er vennskap, og ikke TING, som til slutt får hjertet hans til å synge?

Den britiske barnebokforfatteren Rachel Bright har gjort det igjen. Skrevet en usedvanlig enkel og spennende historie om et viktig, men vanskelig tema. På en måte selv små barn kan forstå, og uten å være belærende. 

For hvordan snakker man egentlig med barn om det evige suget etter nye ting? Og om hvor viktig det er å føle seg sett, likt og elsket av familie og venner? Bright løser det godt. Hun beskriver hvalens ensomme liv, på stadig jakt etter nye skatter. Til han en dag finner det perfekte stedet:

«Et fargerikt rev, som ei solkysset øy,

der småfisker svømte og hadde det gøy.

Der var glinsende finner, bløtdyr i fleng,

kreps, kråkeboller, ja, litt av en gjeng!

Korallen var pyntet i rosa og grønt.

Valdemar syntes det hele var skjønt!»

Gjennom Jim Fields’ nesten magiske illustrasjoner blir vi trukket ned i dypet, inn i den spennende verdenen som befinner seg under havoverflaten, rundt det fargerike revet. 

Den modige lille krabben Kristin stopper Valdemar fra å robbe revet for «skatter». Hun spør ham, stor i truten, om hvorfor han alltid vil ha mer. Han har jo så mange ting – hvorfor trenger han fler? Hun oppfordrer ham til å gi og dele, i stedet for å bare ta. 

Valdemar lytter, tenker og kjenner på hva han har å gi – en gammel hvalsang som får alle til å lytte. De vakre tonene rører dem, og plutselig svinser, svanser og danser alle ved revet i full harmoni og fred. Og krabben Kristin? 

«Hun ble hjertevenn med hvalen, som øvde på Å GI.

Og det fineste de visste var å gi hverandre TID.»

Hvalen som ville ha mer ble først utgitt i Goboken i 2021. Den er oversatt til norsk av Eli Aleksandersen. Du finner den så klart i Gobokhandelen. Her finner du også flere bøker av Rachel Bright: Løven og musaDen store Konglekrangelen, Fargerike Freddy og Den lille urosaurusen

God lesing!