Bienes hemmelige liv – fine fakta for småfolk

Bli med honningbien Svirrevipp på en uforglemmelig reise, og oppdag alle hemmelighetene i den travle, summende bieverdenen.

Visste du at bier elsker å danse? Eller at de har en fantastisk god luktesans? Det gjorde ikke vi i redaksjonen heller. I verden utgis det nå en hel sverm av biebøker for barn. Men «Bienes hemmelige liv» er helt unik.

Svirrevipp loser oss gjennom blomsterenger, byer og jungler mens han forteller hva alle de flittige biene som surrer og summer rundt egentlig holder på med. Alt fra bienes anatomi til arbeidsbeskrivelsene deres får vi lære mer om.

I tillegg får vi servert fargerike biefortellinger fra hele verden. For eksempel fortellingen om hvordan guden Zevs fra det gamle Hellas overlevde på geitemelk og honning som lite barn. Og det thailandske eventyret om hvordan elefanten fikk så lang snabel (fordi han blåste og blåste for å få ut biene som hadde søkt tilflukt der!).

I «Bienes hemmelige liv» får du 48 tettpakka sider med fakta, illustrasjoner og biefortellinger. Her er også mange bildeoppgaver å løse underveis, og tips til hvordan selv små barn kan hjelpe biene og bli bievenner. Dette er nyttig og morsomt lesestoff som varer lenge!

Hvorfor er biene så viktige?

De travle små biene er helt essensielle for verdens matproduksjon. De trenger blomster for å overleve, men dem blir det stadig færre av. Noen av skogene og engene de trives godt i, forsvinner også.

Med enkle grep kan vi hjelpe dem. Ved for eksempel å la være å plukke ville blomster. La dem heller stå, slik at biene får sanke godsaker fra dem. Eller ved å plante noen blomster biene liker i krukker eller bed i hagen.

«Bienes hemmelige liv« ble først utgitt på norsk i Goboken i 2021. Det er ei stor og fin faktabok, gjennomillustrert med livlige bilder. Du finner den i Gobokhandelen. Den passer best for barn fra 3-7 år, men også eldre barn vil ha glede og nytte av den.

Vil du lære mer om bienenes og humlenes betydning, og hva du kan gjøre for å bidra? Les om Miljøverndirektoratets dugnadsoppfordring her! Og på forskning.no kan du bla.a. lese om hvordan du bygger biehotell.

God lesing!