If you can dream it, you can do it

Dette mottoet – hvis du kan drømme det, kan du gjøre det – gjennomsyrer alt Disney gjør. Mange av Disneys fantasifulle fortellinger bygger på drømmer. Ofte er det små, hverdagslige karakterer som drømmer om noe stort og som kan se lenger enn rett foran nesa. En gammel treskjærer drømmer om et eget barn, og så blir Pinocchio til. Lille Tiana drømmer om å drive restaurant, og selv om hun en kort stund blir forvandlet til en frosk, så fører opplevelsen til at drømmen går i oppfyllelse. Eksemplene er mange.

Rottatouille – eventyret om ei rottes store drøm

Den lille rotta Remy i Disney-klassikeren Rottatouille fra 2007 har også drømmer. Han drømmer om å lage mat med utsøkte ingredienser og om en gang å bli den beste gourmetkokken i hele Frankrike. Han vil bort fra søppeldyngene utenfor huset der han bor. Plutselig en dag får matlagingsinteressen hans store konsekvenser for hele rottekolonien, og alle må flykte hals over hode! Da skyter eventyret fart. Remy kommer bort fra familien sin og havner i Paris, like ved restauranten hans store forbilde Auguste Gusteau en gang etablerte. Intriger oppstår, mennesker og rotter samarbeider, og det blir mange forviklinger og misforståelser før man endelig kan puste lettet ut. Heldigvis ender alt godt og drømmen går i oppfyllelse. 

Mange mente at Walt Disneys drømmer var urealistiske, at ingen ville se en langfilm som var tegnet. Noen mente til og med at han var gal. Men Walt Disney fortsatte heldigvis å fortelle eventyr gjennom tegnefilm. De fantasifulle fortellingene og modige karakterene fra det rikholdige Disney-universet har en viktig funksjon for oss alle; de setter fart på fantasien, gir spenning, glede og tar oss med inn i drømmeverden, en verden der ALT er mulig. 

Å la fantasien få løpe fritt og å drømme seg helt bort kan gjøre underverker for kropp og sjel. Det gjelder både for store og små. Med tiden endres drømmene våre, og de formes av erfaringer og livets løp. Men for barn har drømmene ingen grenser, og de kan handle om både små og store ting. 

Verdien av å heie på barns drømmer

Selv i virkelighetens verden kan drømmer bli virkelige, om man har pågangsmot, en god porsjon flaks og jobber hardt for å oppnå dem. Det er enkelt å gi opp og tenke at man ikke kan, eller at det ikke går. Selv om vi ikke lever i et Disney-eventyr, kan det være fint å stille spørsmålet «Hva trenger jeg for å lykkes?».

Som voksen forsøker man å tenke både realistisk og praktisk, og kanskje slutter man helt å drømme selv. Samtidig er det lurt å være bevisst på at man som forelder spiller en viktig rolle i barns utvikling. Det er stor forskjell på å heie fram og å bremse. Remys pappa er stolt over sønnen sin, som med sin gode luktesans finner trygge matrester til hele flokken. Men Remy vil mer. Han har større drømmer enn å lete etter mat i søppelet. Faren hans forstår ikke denne drømmen og prøver å stoppe Remy. Rotter og mennesker er jo fiender, og rotter kan faktisk ikke lage mat! 

For Remy blir vendepunktet en drøm der han møter sitt store kokkeidol. Gusteau kaller Remy for kokk, og oppmuntrer ham til å prøve seg i restaurantkjøkkenet. Slik får Remy selvtillit nok til å ta kommandoen over en klønete, nyansatt lærling. Gjennom lærlingen får Remy vist hva han kan. Remy blir til slutt helten i eventyret, og alle fordommer mot rotter jages bort. 

Balansen mellom drøm og realisme

Det kan være vanskelig å hjelpe barn å holde drømmene levende. Vi vil jo deres beste. Vi liker ikke å se dem mislykkes, eller få drømmene sine knust. Derfor bør vi voksne å lytte nøye etter alle «tenk om» og «jeg skulle ønske» de små funderer på. Hva trenger de å høre for å vokse? Hvordan kan vi støtte, oppmuntre og lose dem forsiktig gjennom den ikke alltid enkle virkeligheten, samtidig som de får rom til å skape nye drømmer og bevarer gnisten til å forsøke å oppnå dem? Som så ofte handler det om å ha troen på seg selv, å stole på evnene sine. Det kan vi gjennom vår støtte hjelpe barna å lære. Da løser mye seg av seg selv.

Disney-klassiker anno 2007 

Rottatouille måtte vente lenge på å bli utgitt i Goboken, men var vel verdt å vente på. Først 15 år etter filmen ble den utgitt, i 2022. Denne og veldig mange andre Disney-klassikere finner du i Gobokhandelen. Vil dere ha flere Disney-bøker, anbefaler vi et medlemskap i Disneyklubben. Hold drømmene levende!