Les og lek med Lille Ugle – en oppdagelsesferd for de aller yngste

Babyen elsker å være nær deg. Kroppskontakt gir trygghet, og lyden av stemmen din forsterker trygghetsfølelsen. Selv om barnet ikke forstår alle ordene du sier, bygges en forståelse for språket. For de aller minste er det ikke selve fortellingen som er viktigst. For dem handler det om å utforske med alle sanser, og om å bruke boka som utgangspunkt for kos, lek og utforskning. Hva de oppdager er individuelt, for selv babyer har forskjellige interesser. 

Ulike læringsstiler allerede som spedbarn

De aller første babybøkene innbyr til lek, til å utforskes med både hender og tenner, og til å titte på morsomme bilder samtidig som det knitrer og rasler i bøkene. De kan tygges på, klemmes og dras i, og de har ofte skarpe kontraster og farger. Noen har knapt tekst, noen litt mer, og noen har rim. Noen barn er stille og lytter til stemmen som leser og forklarer. Andre titter med store øyne på fargene, kontrastene og bildene. Andre igjen vil gripe boka selv, kjenne på den, dra og bite. For hvordan smaker egentlig ei bok? Og noen vil gjøre alt samtidig.

Bøker som tåler uvørne hender – og tenner!

I det første leseåret er det viktig med slitesterke bøker av høy kvalitet. De skal tåle sikkel, matrester, bitemerker og harde tak av små hender som ikke har finmotorikken helt inne. Tøybøker som kan vaskes og kartongbøker som kan tørkes av med en fuktig klut er fine startbøker. Lesestunden er felles for liten og stor, men la også barnet leke med boka og utforske den med alle sanser. Når det blir større, vil barnet forstå at ei ny, fin billedbok skal behandles varlig. Men for babyen er det fint å ha bøker som tåler å bli brukt slik babyen vil – for bøker skal jo være gøyale!

Bøker passer fint til alt

Bøker å lese og leke med er alltid fine å ha med i stellevesken. Ta dem fram når dere venter på tur på helsestasjonen, på barseltreff eller på besøk hos venner og kjente. Ei bok å utforske på stellebordet kan gjøre bleieskiftet til en lek, og bilturen blir roligere når barnet kan titte, kjenne og bla i ro og fred i bilsetet.

Ei myk bok om Lille Ugle

Goboken har mange tøybøker og bøker for både lesing og leking. Den myke tøyboka om Lille Ugle har lenge vært en favoritt hos de yngste. Den har en søt og lavmælt fortelling på rim. Der treffer vi Lille Ugle, bestevennen og mammaen. Boka slutter med at Lille Ugle blir trøtt og vil hjem og sove søtt. Versene kan leses hver for seg, eller hele teksten i ett om barnet er lydhør for det. Barnet vil snart gjenkjenne rytmen og versene, og det som er kjent vil også være beroligende. Boka kan derfor anbefales som søvndyssende godnatthistorie.

«Tett inntil skatten sin, lunt i sitt rede

satt uglemor stille og bruste av glede.

Uendelig lykke – ufattelig fred.

Så nynnet hun stille om akkurat det.»

Bok å lese i og leke med

Samtidig som den har en fin fortelling, er boka også en leke. Den er formet som ei ugle med myk mage og dunete, flaksende vinger med glade farger på innsiden. Alle kroppsdelene til ugla har forskjellige materialer og tekstur, som gjør dem interessante å ta på og tygge på. Den ene uglefoten har også knitrelyd inni, mens den andre er stille. Spennende! Ugleboka underholder babyen både i lekestund og ved legging. Den kan også henges opp, slik at barnet ser den hele tiden. Ta den med i vogna, heng den på sengekanten eller bilstolen, så har barnet alltid ugleboka si i nærheten.

Ugleboka inngår i bokpakke fra Goboken, men finnes også i Gobokhandelen, om du vil kjøpe den separat. Kanskje blir den en fin velkomstgave til en ny liten boksluker?