Morsom barnebok om pottetrening

«Mikko og den store, røde potta» er ei engasjerende lydbok om å trene på å rekke fram i tide. Perfekt både for de som snart skal begynne, eller allerede har startet med pottetreningen.

Små barn kan kjenne seg igjen i Mikko. Han har blitt stor gutt og storebror. Mikko har sluttet med bleie, men har av og til små uhell. Det gjør ingenting, sier de voksne. De heier på Mikko når han løper for å rekke potta i tide.

På hver side i boka kan den lille leseren lete seg fram til en lydknapp. «Å-å!» sier den når det går galt. «Tingeling! Sss!» når tisset lander i potta. Og fanfaren ljomer når Mikko er ferdig på potta og sprekkeferdig av stolthet.

Den solide boka er i kartong og tåler hyppig bruk. Det er bra, for dette er ei bok barnet vil ønske å lese om og om igjen. Fordi den er både morsom og til å kjenne seg igjen i. Og fordi det er artig å lete etter lydknappene, presse fingeren ned og bli belønnet med en ny lyd på hver side.

Når kan barnet begynne med pottetrening?

I vår nordiske kultur er det vanligste svaret: Når barnet selv er klart. For de fleste vil det si i to-treårsalderen. Men det går fint an å ta fram potta allerede når barnet er ett og et halvt, sier fagfolkene. Da kan man sette den fram på stuegolvet, la barnet leke med den, eller prøvesitte den med bleie og klær på. Etter hvert kan man prøve å la barnet gå uten klær ei stund, og så oppmuntre til å prøve potta på ordentlig.

Signaler på at barnet er klart for pottetrening

Når barnet holder seg tørr noen timer om gangen, og gir uttrykk for at det kjenner at noe kommer, er det trolig også klart for pottetrening. Da er barnet oppmerksom på blære- og tarmfunksjonene og har allerede en viss kontroll over dem.

Andre signaler på at det begynner å bli klart er for eksempel at barnet

  • forstår enkle instruksjoner
  • vil klare ting alene
  • vil ha ros
  • vil gjøre som de andre i familien
  • kan både sitte og gå stødig

Positivitet gir resultater

Det er viktig å unngå at barnet føler seg presset, eller får negativ oppmerksomhet når det går galt. Tålmodighet, tid, ros, oppmuntring og humor er nøklene til suksess.

Derfor liker vi «Mikko og den store, røde potta» så godt! Eksempelets makt er fortsatt stort. Å lese om at andre også øver på å tisse på potta, er inspirerende og gøyalt. Og at Mikko også har uhell iblant – uten at det gjør noe – er herlig befriende.

Du finner så klart «Mikko og den store, røde potta» i Gobokhandelen.

Har du lyst til å vite mer om pottetrening? Denne artikkelen fra forskning.no er fin! På Babyverden.no finner du også en egen podcast-episode om temaet.