Raya – den nye Disneyhelten

Midt under den herjende pandemien, mens alle grenser er stengt, alle land verner om seg selv og alle har forskjellige strategier for å bekjempe viruset, så slipper Disney filmen om Raya og den siste dragen. En på mange måter klassisk Disneyfortelling, et spennende eventyr som ender godt, men likevel er annerledes enn det vi er vant med. Og med tydelige paralleller til pandemien.

I Raya og den siste dragen møter vi nok en ung og viljesterk Disneyhelt. Raya og faren hennes drømmer om å gjenforene det splittede riket til ett stort igjen, der alle kan leve fredelig sammen. Men innbyggerne er redde for hva som vil skje om de fjerner grensene. 

Når den onde Druunen (som representerer et virus) sprer seg, ser Raya hvordan alt raseres og riket faller. Besluttsomt drar hun i vei for å lete etter den siste dragen, samle de fire dragekrystallene og gjenskape den verdenen de levde i før Druunens tid. 

Årene går, og Raya innser så smått at det å være alene ikke er ensbetydende med å være sterk. Hun er målbevisst og vet hva hun vil, men hun innser også at hun trenger hjelp. Det vil være lettere å ha noen å samarbeide med. Sammen med en litt rufsete, odde gjeng kjemper hun seg gjennom den ene kampen etter den andre og lærer at det er viktig å stole på hverandre.

En ny generasjon Disneyprinsesser

De aller fleste av oss har et slags forhold til de klassiske Disneyfortellingene. Prinsessene Snehvit, Tornerose og Askepott ble alle utsatt for urett og ondskap. Så kom det en prins og reddet dem, med en glassko eller et kyss. Fantastiske historier der det gode seirer over det onde uten at noen egentlig trenger å kjempe for det. Det meste løses av tilfeldigheter, flaks eller litt vifting med en tryllestav. 

I de nyere Disneyhistoriene er heltene betydelig mer handlekraftige. Prinsessene er blitt tøffere, løser konflikter og er moderne jenter med høy selvfølelse og kompetanse. Uten prinser og kyss tar de tak i problemene, uansett hvor store eller kompliserte de er.

Elsa og Anna fra Frost er to viljesterke kvinner som slåss for hverandre og for landet sitt. Mulan aksepterte ikke et nei da hennes land var i fare, hun tok på seg uniformen og gikk ut i kamp. Vaiana legger ut på en farefull ferd over havet, fast bestemt på å redde folket sitt.  

Ting løser seg som oftest ikke av seg selv

På ekte Disneymanér, med mye spenning og mange forviklinger, løser alt seg så klart til slutt også for Raya. Men ikke av seg selv. Den uredde Disneyprinsessen sitter ikke passivt og venter på et kyss. Hun er aktiv og løsningsorientert og får ting til å skje. Hun er opplært til å stole på seg selv, men også klok nok til å forstå når hun må samarbeide for å oppnå noe. 

Kvinnelige helter, tillit og samarbeid

Eventyr kan ha tydelige budskap til oss som lever i den virkelige verden. For jenter kan så klart være helter. Og som regel blir alt både mer effektivt og enklere dersom flere jobber sammen mot et felles mål. For en herlig verden det ville bli dersom alle tenkte  på hva som er best for alle, ikke bare en selv!

Eventyrfigurer som rollemodeller for barn

Hvis vi vil lære barna våre å tenke selv, håndtere problemer og konflikter når de oppstår, ja, så er eventyr et fantastisk godt pedagogisk verktøy. I blant må både barn og foreldre tenke utenfor boksen og se saker fra nye vinkler, og det hjelper de fantasifulle eventyrene oss med. Og i blant trenger man hjelp og råd. Barn og voksne trenger å kunne stole på hverandre når ting er vanskelige eller utfordrende. Å oppdra barnet til å klare seg selv, og samtidig lære det å kunne ta imot hjelp når det trengs, er en vanskelig, men viktig balanseøvelse.

Både barn og voksne har mye å lære av de moderne Disneyprinsessene. Selv om livet ikke er et eventyr, så kan man likevel påvirke ting om man bestemmer seg for det. Selvstendighet kombinert med tillit og ydmykhet er nøkkelord i historien om Raya. Viktige grunnsteiner for å bygge opp både små og store personer og grupper med, enten man er liten og skal lære å kle på seg selv, eller voksen og skal samarbeide mot et felles mål på en arbeidsplass.

Boka om Raya og den siste dragen er en herlig fortelling, full av magi og eventyrfigurer. Den lokker fram fantasien, men kan også være en god samtalestarter, for her er det mye å prate om!

Raya og den siste dragen ble først utgitt på norsk i Disneyklubben, Goboken, i 2021. Du finner den så klart i Gobokhandelen, både som bok og lydbok. Dersom du vil lese mer om barns selvfølelse og om hvordan man kan hjelpe barn å bli trygge, selvstendige og tillitsfulle, anbefaler vi: 

Selvfølelse hos barn fra Bufdir (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet)

Styrk barnets selvfølelse fra Babyverden