baby leker med pappa

Ting du kan gjøre sammen med barnet ditt

Noen ganger kjennes det som tiden står stille når man har spedbarn i huset. Før du fikk barn, var dagene fylt av aktiviteter og planer – nå er det barnet som setter dagsorden, og livet med en nyfødt kan unektelig føles litt langdrygt innimellom. Her er noen aktiviteter som gjør dere begge glade og lykkelige!

1. Dans.
Legg barnet i en slynge eller bæresele, sett på yndlingsmusikken din, og rist løs i en halvtimes tid. Syng gjerne med! Ikke tenk på om du ser rar ut eller synger falskt – du har ingen jury! Du får litt trening, barnet koser seg, og du har den gode opplevelsen med deg videre resten av dagen.

baby danser

2. Gå på biblioteket.
Biblioteket er et herlig sted å være både for store og små. Mange biblioteker legger mye arbeid i å gjøre barneavdelingen mest mulig innbydende for de yngste, og du bør også sjekke programmet på ditt lokale bibliotek for aktiviteter med musikk, rim og regler for barn. Sett av litt tid til å bla gjennom interessante bøker, blader og tidsskrifter for din egen del også. Tips: E-bøker er som skapt for trilleturen mens barnet sover i vognen!

3. Les.
Tenkte du å begynne å lese for barnet ditt når hun er gammel nok til å forstå fortellingen? Da har vi gode nyheter: Du kan begynne nå. Det er faktisk aldri for tidlig. Når du leser for barnet ditt, kommer dere nærmere hverandre, og det forbereder barnets hjerne på å skulle lære å snakke selv. Velg glade, fargerike bøker med klare kontraster og lydeffekter – det vil garantert bli en suksess!

baby blir lest for

Les mer: Gøyale kileleker!

4. Ta bilder.
Tiden flyr, selv om ikke alle dager føles sånn. I ettertid vil du aldri tenke at du tok for mange bilder! Fang øyeblikket her og nå. Finn en fin bakgrunn og poser sammen med barnet. Ta flere bilder – det du liker best, kan du poste til familie og venner eller sette inn i fotoalbumet.

5. Oppsøk dyr.
Barn får ikke nok av dyr. Hvis det er en dyrebutikk i nærheten, kan dere ta turen innom og si hei til kaniner, marsvin og fugler. Eller dere kan ta en dagstur til en gård eller en dyrehage. Har du mindre tid å rutte med, er det fint med en rusletur til parken for å gi mat til endene.

6. Bli kjent med andre foreldre.
Noen dager trenger du bare å snakke med noen voksne. Ikke vær redd for å ta kontakt med andre foreldre, de er antakelig mer enn lystne på å treffes! Finn ut om helsestasjonen har noen lokale mor- og barn-grupper eller andre foreldretreff.

7. Lag piknik.
Alle måltider må ikke nødvendigvis inntas ved spisebordet. Hvorfor ikke pakke piknikkurven og ta lunsjen i parken eller marka? Hvis været er lite fristende, kan dere ta pikniken i stua.

8. Lær babymassasje.
Forsiktig massasje er en super måte å roe ned spedbarnet på, og det finnes gode tips og teknikker du kan lære. Les deg opp på nettet, eller meld deg og barnet på et kurs.

Les mer: Sjekk hvor mange ord babyen din kommer til å lære!

9. Snakk.
Uansett hvilke aktiviteter du prøver, er det lurt å snakke til barnet. Snakk om planene du har, hva du ser, hvem du skal treffe, hvor fint det er å være sammen, osv. Pek på ting og si hva de heter. Still barnet spørsmål som du svarer på selv. Barnet vil ha nytte av alt språk det eksponeres for, og ikke minst vil det suge til seg all udelt oppmerksomhet fra deg.

10. Gjør ingenting.
Noen ganger er det fint å bare slappe av på senga eller sofaen og gjøre absolutt ingenting. Slike dager uten planer og hastverk må bare nytes i fulle drag. Tell barnets fingre. Kil henne mellom tærne. Ta en liten blund. Bare vær til.

baby snakker med far