9 grunner til å pakke med bøker til ferien

Sommerferie betyr familietid, og for mange en reise til et nytt sted for å koble av og skape nye minner. Når du reiser med barn, er det mye å huske på når det kommer til pakkingen. Her begrunner vi hvorfor du ikke burde la bøkene være hjemme.

Pakke enda mer til reisen, virkelig?

Det kan hende du stiller deg kritisk til å pakke med deg enda en ting til reisen. Holder det ikke med favorittbamsen eller kosekluten? Det er det mulig det gjør! Men for deg som ønsker å ha med noe ekstra som kan minne et lite barn om hverdagslivet hjemme, så kan bøker virkelig være tingen. Bøker er nemlig svært så anvendelige og vi håper våre tips kan hjelpe deg hvis det oppstår en liten krise i feriestunden.

Lesing før leggetid

Uansett hvor du befinner deg i verden, må barnet ditt sove. Og det betyr leggetid. Hva leggetiden inkluderer vet du best, men for mange er dette lesestund. Pakker du med deg barnets favorittbok, kan barnet hvile øynene på og lytte til en historie han eller hun kanskje har hørt flere hundre ganger før. Det er et skikkelig ordinært hverdagstriks, som kan berolige et barn som befinner seg på en helt ny plass.

Ta med favorittboken

Ta den med, selv om du er gått lei. Vi nevner det også i punktet over, men favorittboken kan virke beroligende, og så vet vi selvfølgelig at et barns appetitt på den samme boken dag inn og dag ut aldri tar slutt! For å motivere den eldre som leser: Fordelen med å lese en bok om og om igjen, er at barnet lærer ordene bedre og bedre. Barns ordforråd øker med repetisjon av ord.

Ha bok i håndbagasjen

Skal dere fly? Reise med tog? Ha bøker lett tilgjengelig. Se for deg at flyet eller toget blir forsinket. Ingenting er verre – kan det virke som da. Fram med underholdningen!

Til resturantbesøk

Voksne kan synes det er stas å spise ute, men det er ikke sikkert 2-åringen kjenner på den samme gleden. Vente på mat? Det er så vidt voksne synes det er greit, til og med. Går du ut med veske eller ryggsekk, er det ikke så dumt å ha med bok. Bøker kommer i små format også, og trenger ikke å ta stor plass.

Bokunderholdning når solkremen må på

Bøker går til alt! Også når barnet må smøres, som er utrolig klissete og kjedelig! Å smøre ansiktet til et lite barn kan vi ikke hjelpe deg med, men det blir enklere med ryggen, når mini har noe å bla i.

Til barnebassenget

Visste du at det til og med finnes bøker i plast? De er geniale til badekar og basseng. Også til suppete middager. Enkle å vaske! Pass på med bruken av kartongbøker. Det er den typen bokklubben Goboken leverer mest av. Disse er trygge for barnet, men de er laget av papir, selv om de kan virke harde som plast. De tåler ikke vann. Heldigvis er det også litt av grunnen, fordi hvis barnet ditt gnager på boken på grunn av tannfrembrudd, er de ikke farlige å spise, da pappen løser seg opp.

Bøker til strandbesøk

Kartongbøkene er perfekte til en dag på stranden. Litt steiner, gress og sand kan de tåle, akkurat som pocketbøkene du selv leser.

Lydbøker til bilturen

Her er det best å unngå altfor mye glaning på skjerm eller bokside – den beste av oss blir fort bilsyk da! Vårt tips for lange, kjedelige bilturer er lydbøker.

Lydbøker kan abonneres på digitalt, men finnes også som CD, heldigvis. Vi oppdager fort at 4G-en ikke strekker til, og gud hjelpe deg uten DAB-radio i bilen på norske landeveier.

Det er mulig å skaffe seg CD-er til hovedøkene fra Disneyklubben (nyhet juni 2018), og for barn som er medlem i bokklubben Twinsy, kan Isa+Bea-serien lastes ned i forkant av turen (Du kan også lese første kapittel på nett, gratis). Da har barnet noe å høre på mens dere kjører i en evighet. Husk hodetelefonene.

Bøker til barn som kan lese selv

Til de eldre barna, som leser litt selv, kan det være en god idé med litt lengre bøker som holder på oppmerksomheten. Hva kan være bedre enn å lese om Disneys Fly på flyet? Et annet tips er å tilpasse boken til reisemålet. Skal dere til Danmark? Pakk med Den lille havfruen (og diskuter i etterkant om Københavns havfrue-statue ligner noe særlig på Ariel!). Tyskland? Da er det Rapunsel som gjelder. Italia? Ta med dere Pinocchio. Frankrike? Aristokattene, så klart!

Og til de aller eldste passer Raina Telgemeiers to tegneseriebøker, Smil og Søstre, perfekt. Disse bøkene er engasjerende og altoppslukende, så hvis dere er uheldige nok til å havne i en flyforsinkelse – pust lettet ut og sett denne foran poden! Den er nærmest sagt garantert til å holde oppmerksomheten for en god stund fremover.