Rotér i bokhylla, ta fram høstbøkene!

Pleier du å rotere på barnebøkene som står synlig framme i bokhylla? Det kan være lurt å gjøre. Tar du fram bøker som er aktuelle for årstiden i tillegg, kan dere kombinere høytlesningen med hva dere ser ute på dagtid, sammen. 

Enten dere leser om kvelden før leggetid, eller liker å lese sammen om morgenen, så har disse lesestundene noe felles; de oppfordrer til dialog.

Hvordan da, tenker du?

Jo, ved å snakke om hva som skjer i boka, og å peke og se på bildene sammen.

Barnebøker oppfordrer til dialog

Har du tenkt over at barn elsker å lese samme bok om og om igjen? Små barn er fulle av spørsmål til hva de ser, og kommenterer gjerne forskjellige ting til samme illustrasjon. Disse spørsmålene og kommentarene har ofte assosiasjoner til eget liv. Dette er positivt på flere områder.

Barnet får inn handling og språk til hjernen ved hjelp av repetisjon.
Og barnet får mulighet til å tenke, reflektere og sette ord på opplevelser han eller hun har opplevd, som boken trigget barnet til å tenke over.

Bruk årstidene i bokhylla

Ommøblerer du litt i bokhylla til barnet, ved å sette inn bøker som passer årstiden, kan du altså hjelpe barnet på vei med å finne situasjoner han eller hun kjenner seg igjen i.

Har du bøker som handler om insekter og natur? Fram med dem! Kanskje dere så en snegle på bakken på vei til barnehagen i dag?

Regner det mye om høsten? Da kan det være interessant å finne bøker som handler om vær, eller ha bøker som har en handling i regnværet.

Eller hva med alle bladene som faller på bakken om høsten? Samle på de dere finner, og se om dere finner noen like i barnebøkene dere har, med høst og natur som tema.

Vil dere bli inspirert til innelek? Vel, da kan voksne bli utfordret til å tenke på hvordan de kan virkeliggjøre historiene fra favorittbøkene. Er én av dem tilfeldigvis en pirat-bok, da kan dere kle dere ut som pirater. Handler det om en gjeng som bygger hytte i en skog? Da kan dere bygge hytte på soverommet eller i stua.

Det er kun kreativiteten som stopper deg! Én plass å starte, er å finne fram bøkene du har som kan relateres til årstiden du er inne i.

God lesestund!

Bøker med høst som tema i bokklubben Goboken

På tur med Lukas og Eline

Lukas og Eline er ute på tur i vakkert høstlandskap. De klatrer over gjerder og hopper fra stein til stein for å komme over en bekk, plukker epler fra et epletre og kikker på fiskene i dammen. Det er så mye å oppdage!

 

Baby Gogo: Sol og regn

Været er skiftende – en dag skinner sola, neste dag regner det. Gogo og Lille-Ba liker all slags vær, også regnvær! De elsker å plaske i sølepyttene og kjenne regndråpene som treffer dem på nesen.

 

Barnehagen

Denne boken beskriver en hverdag som alle barnehagebarn vil kjenne seg igjen i, og er super forberedelse for alle som skal begynne i barnehagen. Boken er full av bilder og ord som barnet trenger å kunne, for å forstå og gjøre seg forstått. Store luker gjør ordlæringen til en spennende opplevelse.

 

Jeg glemte å si at jeg er glad i deg

Det kan være travelt på vei til barnehagen noen ganger. Spesielt når hverdagen er i gang for fullt etter en fantastisk sesong med sol og sommer. I denne boken følger vi en mor som glemmer å si at hun er glad i Brumle, en stressende morgen på vei til jobb. Heldigvis har boken er god slutt.