Hva er normal holdbarhet på en bok?

Bøker for små barn har en dobbel rolle, som leketøy og som bok. Nettopp derfor er det greit å være klar over hva man kan forvente av en barnebok etter at den har blitt elsket av et lite barn.

Barnebøker er bruksgjenstander

Barnebøker er bruksgjenstanden, ofte på lik linje med leketøy. Småbarn utforsker bøkene sine på en mer entusiastisk måte enn oss voksne, med munn, øyne og hender. Det er også meningen at babyen eller smårollingen skal kunne bruke boken slik et lite vesen gjerne vil. Det betyr tygging, kasting og generell barsk, repetitiv utforsking – altså ting en voksen sannsynligvis ikke ville funnet på med sine egne bøker. Derfor blir holdbarheten på en barnebok også en litt annen.

Kortere holdbarhet betyr trygge bøker

Selv en solid kartongbok vil etter hvert tape kampen mot babyens utforskende entusiasme. Du vil kanskje oppleve at den begynner å falle fra hverandre i møte med babyens tygging. Dette betyr faktisk bare at kartongboken er trygg for småbarn – den «smuldrer» for å beskytte barnet mot store biter det kan sette i halsen. På denne måten vil bokens egen sikkerhetsmekanisme gjøre holdbarheten mindre – for barnets beste.

Småbarn lærer ved repetisjon. Når barnet blir litt eldre, vil det sannsynligvis ønske å bli lest for fra den samme boken hver kveld i det som kan virke som en uendelig tidsperiode. Slik er det også med yngre barn – de vil ofte utpeke seg noen favorittbøker som de kan sitte og bla, tygge og dra i ofte. Disse bøkene er verdifulle og lærerike følgesvenner for barnet, men samtidig vil enhver klaff og kartongside måtte bøte med holdbarheten etter så mye langvarig kjærlighet. Begynner barneboken å «smuldre» eller bli slitt på andre måter, er det på tide å kvitte seg med dem, og heller gi barnet en ny kopi av samme bok, eller finne noe innenfor samme boktype som barnet kan overøse med kjærlighet.

Følg med på barnebøkene

Til syvende og sist er det ikke et fasitsvar på hva normal holdbarhet for en barnebok er. Det avhenger av hvor mye barnet bruker boken, og på hvilken måte. Som forelder skal du vite at alle barnebøkene fra Goboken har gjennomgått sikkerhetstester og er trygge å bruke, men samtidig vil ingen ofte brukt barnebok vare evig. Begynner boken å bli slitt, falle fra hverandre eller smuldre, er det tegn på at best-før datoen nærmer seg.

LES OGSÅ: Kan barn tygge på bøker?