Pakke inn julegaver

Gavetips: Dette er bøkene barn vil lese

Hvilke bøker gir man i gave til barn? Vi har samlet våre beste boktips og kategorisert dem etter alder.

Er du redd barn kommer til å drukne i plastikk i bursdag eller til jul? Da kan det være smart å tenke alternative gaver. Har du tenkt på å kombinere leketøy med andre gaver? Barn bryr seg ikke alltid om prisverdier. Kombinerer du en bok sammen med en sprettball til en 2-åring, så skal du ikke se bort fra at sprettballen får like mye oppmerksomhet som et duplo-sett. Og boken? Det er bare en opplevelse!

Bøker til 1-åringen

De tre bukkene Bruse

Hvem er det som tramper på min bro? Nei, bare et fantastisk eventyr! De fleste barn blir introdusert til eventyret og boka i barnehagen. Du skal derfor ikke se bort ifra at denne historien er fantastisk gøy å lese sammen. Barnet vet jo hvordan historien ender! Fortsett med å lage skuespill. Bygg en bro av duplo eller byggeklosser. Hvis barnet ikke har bondedyr, så kan dere lage egne sauer ut av kongler og tynne pinner.

Jul med Peppa

For barn som bare elsker Peppa, grisen som er storsjarmør med høye seertall på NRK Super. Hun bor sammen med mamma og pappa og lillebroren Georg. Hvorfor er den så populær, mon tro? Vi tror litt på gjenkjennelseseffekten fra TV, og litt på at Peppas hverdag er ordinær og perfekt, akkurat slik som små barn kan kjenne seg igjen i.

Jeg må tisse! sier Nora

Når barn passerer 1 år begynner gjerne foreldre å tenke pottetrening. Men hvordan starter man og når er egentlig den beste tiden å gjøre det? Vel, vi vet én ting, og det er at du starter med en bok om temaet! Det gjør potta mindre fremmed, og du har alltid en historie å referere til når barnet forsøker å gjøre sitt. Ypperlig for barn mellom 1 og 3 år.

Bøker til 2-åringen

Den lille larven Aldrimett

En av verdens mest populære barnebøker som først kom på norsk i 1973. Dette er en klassiker som mange gir i dåpsgave, fødselsdag og julegave. Larven i denne boka spiser seg gjennom frukt og grønnsaker. Ikke bare kan barnet gjenkjenne maten, men boken er også ypperlig til å øve på å telle til ti.

Kom og hør med Tassen!

Bli med Tassen på nye eventyr! I barnehage, på stranden, i parken og på bondegården. Her kan barnet lære mange nye ord. Trykk på knappene, og hør på mange morsomme lyder!

Goboken-abonnement

Barn som elsker å bli lest for kommer til å elske Goboken – bokklubben med barnebøker for barn mellom 0-6 år. Her kan du bestille forhåndsbetalt abonnement som gjør at barnet får bokpakker hjem i posten i et halvt år. Da sprer du julegaven ut over tid, og barnet får hver måned en ny mulighet til å finne seg en ny favorittbok.

Bøker til 3-åringen

Folk og røvere i Kardemommeby

Populær hos barn mellom 2 og 7 år, og ikke uten grunn. Kasper, Jesper og Jonathan er skumle, men kule røvere. Og Tante Sofie? Hun vet å sette folk på plass! Dette er karakterer som er lett å gjenkjenne i ethvert samfunn. Kardemommeloven er kanskje Norges mest kjente, og fungerer på en måte som Norges kulturlov: Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre hva man vil.

Gruffalo

Barnefavoritt og Barne-TV-slager! Her er boka om Gruffaloen. Og det er ei fortelling på rim om en mus som unngår å bli spist av skogens rovdyr ved å fortelle om sin farlige venn, Gruffalo.

Karsten og Petra

Karsten og Petra vinner allerede hjertene til mange små barn gjennom TV-ruta. Bøkene har vært en hit, og det i lang tid. For barn som digger disse personlighetene anbefaler vi samleboken med tre Karsten og Petra-bøker. Her lærer vi dem å kjenne og vi får høre hvordan de møttes for første gang. For vet du egentlig det?

Bøker til 8-åringen

Roald Dahl har skrevet noen fantastiske barnebøker som er vel egnet til barn som har knekket lesekoden. Hvis du selv har lest Heksene, så husker du kanskje hvordan du ble introdusert til en helt ny imaginær verden, og at hekser faktisk er en greie? Eller følelsen du fikk da Charlie faktisk fant en gullbillett i sjokoladen han tilfeldigvis kjøpte? Matilda vinner også hjertet hos alle barn og voksne, og vi blir så glad i ei jente med helt spesielle evner. Bøkene kryper seg opp til en favoritt hos barn mellom 8 og 12 år.

Heksene

Charlie og sjokoladefabrikken

Matilda

Bøker til 10-åringen

Amuletten: Steinvokteren

Amuletten, sier vi bare. En bokserie som har vunnet hjertet til mange 10, 11 og 12-åringer. Hvis barnet elsker boka, kan du glede deg over at det finnes en hel serie med Amuletten-bøker. Steinvokteren er navnet på første bok.

Skriv genialt!

For barn som vil fortelle de beste historiene! Her får du praktiske skrivetips, blant annet hvordan man sanker ideer, gjør research og bygger en spennende tekst på en enkel, lettfattelig og morsom måte. Egentlig når vi tenker over det, så passer denne boka veldig godt til voksne også!

Den rikeste gutten i verden

Ååå, vi elsker å fantasere om å vinne i lotto, gjør vi ikke? Nå kan du i alle fall møte Jon Knoll, den rikeste 12-åringen i verden, som har alt han kan ønske seg. Likevel er han ikke lykkelig. Han har billioner av kroner, men det er bare én ting han virkelig trenger – en venn. “Den rikeste gutten i verden” er den første av David Walliams suksessrike barnebøker på norsk. En kjempemorsom bok.

 

Bøker til barn på ungdomskolen

Simon og homo sapiens-agendaen

Med terningkast 5 og 6! 16 år gamle Simon er ikke helt offisielt homofil. Han synes det holder å være dramatisk på scenen – i skolemusikalen han er med i. Men da en e-post kommer på avveie står hemmeligheten hans i fare for å havne i rampelyset.

Hun ba om det

Prisbelønt roman som går rett inn i en brennaktuell debatt. Om voldtekt og sårbarhet – om hvor alene du er når det verste skjer. Emma er atten, penest av alle, populær og selvsikker. Det er sommer i en liten irsk by, og det er party-time. Alle er der, og alles øyne er på Emma. Morgenen etter finner foreldrene henne i oppkjørselen foran huset. Bevisstløs og ustelt. Det ser ut som om noen har slengt henne fra seg der. Men Emma husker ingenting …

Compis

Året er 2057, og fremtiden har innhentet Norge. Selskapet PrivatOil skal lansere COMPis, verdens første 100 % menneskelignende robot, og den skal selges til unge, ensomme mennesker som trenger en robotvenn. Men selskapet fortviler, det viser seg nemlig at roboten er tidenes største nerd, så nerd at ingen vil bli venn med den. Da forskerne innser at kulhet ikke kan programmeres, bestemmer de seg for at den må læres opp på gamlemåten. Slik ender COMPis opp på Oslos kuleste skole sammen med skolens kuleste fyr.