Lesestund med barn som har stor interesse for bokstaver

Er barnet ditt interessert i bokstaver og ord, og ønsker smått å utforske bøker på egenhånd? Da har vi noen tips til lesestunden:

Velg riktig tidspunkt

Velg en tid på dagen når barnet har lyst til å lese sammen med deg. Er barnet for trøtt eller for oppjaget kan det være vanskelig å konsentrere seg. For noen er det lettere å finne tålmodighet etter middag når du er god og mett, mens for andre kan det være helt topp å lese på sengen før leggetid. Lesestund skal være en fin stund for både deg og barnet.

Bruk tid på bildene

Snakk sammen om hva bildene kan bety. Utfordre fantasien og se om barnet kan tenke seg hva teksten handler om ved å se på bildene. Hvis boken har lite tekst kan dere sammen utbrodere historien ved å la bildene fortelle dere mer om hva som skjer i fortellingen. 

Eksempler:

  • Hvilke ansiktsuttrykk har personene i boken?
  • Tror du pelsen til dyret er myk eller hard?
  • Finnes det noen gjenstander i boken som barnet hjemme selv?
  • Still gjerne åpne spørsmål, som “hva ser du her?” 

Les høyt, sammen

Har barnet en favorittbok som dere har lest sammen så mange ganger, at dere kan teksten utenat? Da har dere et flott utgangspunkt når dere vil lese sammen! Kanskje barnet kan se på teksten sammen med deg, når du leser? Pek på ordene, som en karaokemaskin.

La barnet peke på ordene du skal lese

Det er en god øvelse å la barnet peke på hvor det tror (eller vil)  at teksten starter, slik at dette blir innøvd til barnet selv skal lese. 

Involver barnet i lesestunden

Har dere kommet så langt at barnet gjenkjenner noen enkeltord? Da kan kanskje barnet lese disse ordene selv? Det kan være overveldende å skulle lese en hel tekst alene. En fin overgang kan da være at du leser litt, og så leser barnet de ordene han/hun kan selv.

Se også om dere klarer å finne ord som rimer i teksten for å gjøre barnet oppmerksom på at man også kan leke med ord. 

Les gjerne samme bok flere ganger

Det er ikke så farlig om barnet vil lese samme bok flere ganger. Det viktigste er at barnet har lyst til å lese og får en god opplevelse. Kanskje dere kan snakke om historien i boka før dere begynner å lese, og høre om barnet husker hva historien handler om? 

Vi håper disse tipsene hjelper deg til å skape gode lesestunder! Har du barn som er over gjennomsnittet interessert i bokstaver? Da vil vi gjerne tipse om velkomstpakken fra Min første ABC! Første pakken er gratis (du betaler kun porto) og klubben har ingen bindingstid. 

Lesekilder til denne artikkelen er hentet fra: https://grunerlokka.osloskolen.no/siteassets/grunnleggende-ferdigheter/lesing.pdf