Leser du for barnet ditt kan det enklere falle i søvn

Visste du at høytlesing reduserer stressnivået til barnet ditt? Leser du i tillegg på et sted som barnet ditt liker godt, blir lesestunden enda mer effektiv. Derfor er det virkelig et godt tips å innrede barnerommet smart, slik at det er et sted hvor både du og barnet ditt ønsker å være.

Har du lesing før leggetid som rutine, øker du sannsynligheten for en god natts søvn, både for barn og deg selv. Alt du trenger å gjøre er å skape en beroligende rutine før barnets leggetid.

Hva kan du gjøre for å skape beroligende rutine?

Først, lag en lesekrok. Rommets utforming betyr mye for ro og avspenning. Dette er forsket på i norske barnehager. Det viser det seg at madrasser og puter er effektive verktøy for å skape ro og konsentrasjon rundt lesestunden. Dermed bidrar disse indirekte til mer lesing.

Gjør du derfor en innsats for å lage en lesekrok på barnets soverom, kan dere oppdage at den blir hyppig brukt, i tillegg til at det øker trivselsfaktoren og lesekosen. Dette er spesielt gunstig for barn som sover i sprinkelseng – de har tross alt ikke mulighet til å skape en lesekrok i sengen, slik eldre barn har.

Lage lesekrok og få bedre leggerutine med på kjøpet? Ja, takk!

Tips til lesekrok på barnerom:

  • Store puter. Disse er gode å leke med og støtte seg til, både for store og små
  • Madrass til gulv. Hva med å bruke den som hører til reisesengen?
  • Bruk et gammelt teppe til å lage tak mellom et par stoler
  • Sengehimmel kan også øke trivselsfaktor, hvis lesingen skal foregå i sengen
  • Nattlampe med dimmer skaper også stemning

Bli inspirert, bruk Pinterest til å skape drømmekroken for lesing! Du kan for eksempel søke på «Kids room reading corner». 

Avslapning gjør det enklere å falle i søvn

Helsenorge forklarer at en positiv leggerutine er det viktigste for en god natts søvn. Da faller barnet lettere til ro, noe som igjen kan føre til færre oppvåkninger i løpet av natten.

Hva er en positiv leggerutine?

  • En kort og beroligende rutine som leder opp til leggetid
  • Et stille og mørkt barnerom med en behagelig temperatur
  • Unngå støyende lek før leggetid
  • Unngå sukkerholdig drikke og mat før leggetid

En beroligende rutine før leggetid kan være høytlesning av god natt-historier, eller barnets favorittbok.

Øk kvaliteten på leggerutinen

Lesing gir ikke bare en god, avslappende effekt på barn – det gir også en fysisk nærhet som kan føre til bedre dialog mellom foreldre og barn. Det gir eldre barn en mulighet til å snakke om opplevelser og sette ord på erfaringer. Det kan også være en distraksjon fra dagens aktiviteter og de frustrasjonene barnet kan ha opplevd i barnehage og skole. Selv for små barn (til og med babyer) hjelper denne lesestunden til å filtrere ut den stimulerende verden som finnes rundt dem – og til å finne frem til roen.

Kveldsroen starter med bøker

Velg din gratis velkomstpakke fra Goboken, bokklubben som foreslår bøker som er alderstilpasset! Det betyr at bøkene skal treffe utviklingstrinnet til barnet ditt, slik at boken engasjerer og barnet viser interesse for lesestunden.