3 grunner til å velge barnebøker fremfor nettbrett

Har du tenkt over hvor stor forskjell det er mellom digitale barnebøker og fysiske? Ikke vi heller, helt til vi en dag observerte at skjermaktivitet skaper interaksjon mellom barn og teknikk. En fysisk barnebok skaper derimot interaksjon mellom forelder og barn. Se på barneboken som et flerdimensjonalt verktøy!

1. Barn lærer av samspill

Barn lærer av, og med, foreldrene sine – helt fra dagen de blir født. Etter hvert kommer selvfølgelig andre spillere på banen – TV, skole, skjerm, venner og et helt mylder av andre innflytelser. Men selve grunnmuren for en god utvikling er et godt samspill.

Spørsmålet blir da: hvilke verktøy kan du som forelder ta i bruk for å skape best mulig samspill mellom deg og ditt barn? Forskning tilsier at barnebøker er et utmerket alternativ. Barnebøker er ikke bare med på å skape et bredt ordforråd – de skaper interaksjon mellom foreldre og barn på en unik måte. Faktisk, så oppfordrer barnebøker til mer samspill enn andre leketøy gjør (åpnes i ny fane).

2. Lesestunden er unik, fordi den gir noe mer

Det som er aller viktigst med lesestunden er at den skaper samspill mellom deg og barnet ditt. Dere peker og opplever og diskuterer og lærer sammen.

Når barnet ditt leker med dokker, biler eller Lego, så skaper han eller hun sin egen, verdifulle fantasiverden. Men når dere leser sammen så er dere i samme univers. Dialogen blir mellom dere to, med boken som et spennende hjelpemiddel. På den måten er lesestunden unik.

3. Barnebøker er interaktive

Vi kan analysere lesestunden slik:

  • Selve høytlesningen
  • Hvilken barnebok som brukes

Vi kaller lesestunden for interaktiv, fordi det er samspill mellom to parter. I dette tilfellet: Far og sønn.

I tillegg finnes det en faktor som ofte blir undervurdert når vi tenker på fysiske barnebøker, og det er selve boka. Vi lever i en tid hvor vi vet mer enn før, og vi vet at ikke alle barnebøker passer alle barn.

Skuffet fordi barnet ditt ikke liker bøker?

Som vordende forelder kan det hende at du løper til bokhandleren (eller klikker hjem) en utgave av Folk og røvere i Kardomme By, fordi den elsket du selv som liten. Barnet ditt kommer til verden, og du bare gleder deg til det blir «stort nok» og kan bli lest for. For du synes det ser så koselig ut! Kjenner du deg igjen?

Newsflash: Det er stor sannsynlighet at du må vente 3-4 år før barnet ditt bare synes at Kardemommeby er litt interessant.

via GIPHY

Årsaken er at boken ikke fenger. Ikke har den gjenkjennelseffekt for barnet, og i tillegg er den teksttung. Skal du introdusere en bok for et barn, som ikke kjenner til mye i verden, må boka være såpass interessant, at barnet får lyst til å utforske selv. Fysiske barnebøker har virkemidler de også, som gjør dem interaktive. Det kan være bøker med luker, speil, rim, leting, lyd og gåter.

Prøv en interaktiv, fysisk, barnebok

Hvis du er en av dem som venter på at barnet ditt skal bli stort nok til å bli lest for, eller at du venter til barnet har tålmodighet nok til å sitte på fanget, så prøv på ny! Og denne gang, prøv med en bok som passer til alderen på barnet ditt. Legg bort Kardemommeby for en stund, les noe annet, og gi heller små drypp fra boka gjennom lydbok på Spotify, sanger i biltur, eller tur til Dyreparken i Kristiansand.

Kardemommeby innsiden av boken
Litt på sidelinjen, men visste du at Thorbjørn Egner hentet inspirasjon til miljøet i Kardemomme fra Marokko? Se bare på husene og antrekkene neste gang du ser i boka. Legg også merke til hvor mye tekst som er på sidene. Det er ikke sikkert en 2-åring vil la seg bli lest for her.
Til sammenligning, se om du kommer over en bok med luker. Det er utrolig mye å utforske. Jo mer deltagende lesestunden er, jo gøyere blir det. Her er bildet hentet fra lukeboken Titt inn i kroppen.

Hva med favorittbøkene?

Lesestunden skal først og fremst være morsom. Riktignok kan det av og til kjennes som det er barnet som får størst utbytte av lesing, når hun eller han kommer drassende med samme bok for ørtende gang. «Hakkebakkeskogen igjen?!», tenker kanskje du.

Barn er utvilsomt vanedyr – men det finnes en hel verden av barnebøker der ute, og nye favoritter gjemmer seg bak enhver krik og krok i en oppdatert bokhylle. Og blir det Hakkebakkeskogen nok en gang, kan du trøste deg med at repetisjon er gull verdt for barnehjernen.

 

Slik får barnet nye favorittbøker

  1. Introduser nye, spennende bøker
  2. Bytt om på hvilke som er mest synlige
  3. Ha bokhyllen tilgjengelig i barnets høyde

Bøker kan du låne og kjøpe brukt. For deg som ønsker å prøve barnebøker som er alderstilpasset, det vil si bøker som passer til barnets alder, så kan det være en idé å prøve barnebokklubben Goboken. Her får du gratis velkomstpakke i en bokklubb helt uten binding og kjøpsforpliktelser, og du kan velge velkomstpakke ut fra barnets alder.

Se bokpakke til