Slik lager du leggerutine for barnet

Drømmer du om å få gode leggerutiner med barn i hus? Det kan være litt utfordrende å få et barn til å sove akkurat når foreldrene selv ønsker, men vi kan legge til rette for at leggerutinen oppleves som noe positivt. Her er 3 tips.

Gjør barnets soverom til et trivelig sted å være

Tenk at du skal få godfølelsen av å være inne på rommet. Dersom du trives, er det stor sannsynlighet for at barnet også gjør det.

Man tenker gjerne at lesestunden skal skje i sengen til barnet, men med tanke på at de fleste småbarn har sprinkelseng helt opp mot to årsalderen er ikke dette alltid realistisk. Barnet ditt kommer til å elske å bli lest for, lenge før det passer en juniorseng. Hvis du vil lese for barnet ditt, kan det derfor være lurt å lage en koselig lesekrok. Du kan for eksempel bruke Pinterest til å finne inspirasjon.

Gjør deg selv oppmerksom på rutinen dere ønsker å ha

Noen ganger blir rutiner til uten at du vet det. Andre ganger er det smart å være litt oppmerksom på dem. Spesielt hvis det kommer endringer. Det kan være at du har ommøblert barnerommet, barnet har sluttet med bleie, barnet har startet med fluor, dere har senket bunnen i sprinkelsengen – det kan være alt mulig! De små merker enhver liten forskjell, som vi kanskje tar for gitt.

Tenk på hvordan leggerutinen skal fungere i din hverdag og for din familie. Noen tar kveldsbad. Andre ikke. Noen grer håret før leggetid, andre ikke. Noen forteller eventyr – igjen, andre ikke!

Lag sjekkliste sammen med barnet

Når du er klar over hvilken leggerutine du ønsker, så kan du lage sjekkliste sammen med barnet. Last for eksempel ned en printvennlig sjekkliste i a4-format (PDF). Eller lag din egen versjon, pynt med klistremerker og gjør det til en aktivitet.

Når det er gjort kan du og barnet henge opp arket på rommet sammen. Du kan for eksempel la barnet ta del i sjekklisten hver kveld. Bruk ikoner, hvis barnet ikke kan lese.

Dette er vårt eksempel:

 

Relevant lesing: