Denne måneden vil du legge merke til at babyen er mer våken og oppmerksom når du leser, og blir tiltrukket av illustrasjonene. Den rytmiske, lyse stemmen du bruker når du snakker til barnet ditt er typisk for foreldre verden over, og barnet ditt elsker den! Her får du noen tips til hvordan du best kan engasjere barnet ditt, samtidig som du styrker språkutviklingen.
Slik engasjerer du barnet
Stemmen din, tonen og rytmen i den, vil være det som fenger barnet mest i de første månedene. Barnet responderer fremdeles mest og best på rytmiske rim og sanger. Legger du merke til at barnet kikker oppmerksomt på ansiktet ditt mens du leser? Det er et godt tegn!
Fremdeles vil bøker med sterke farger og kontraster fenge barnet mest. Det er lettere for den underutviklede synssansen til de aller minste å følge med på slike sterke kontraster og farger, selv om de kanskje ikke er like vakre å se på for voksne. Barnet vil kanskje forsøke å berøre og flytte på gjenstander det er interessert i. Det er ikke sikkert at du vil oppfatte dette som bevisste bevegelser i starten, men vær oppmerksom og følg opp barnets initiativ.
Du kan lage en egen regle for å roe barnet. Kjærtegn babyen mens du for eksempel sier: «Jeg er glad i håret ditt, jeg er glad i haken din, jeg er glad i nesa di, og jeg er glad i kinnet ditt.»
Dere kan også sitte og vugge fram og tilbake til rytmen i tekster på rim. Når barnet blir større, kan du holde barnet tett inntil brystet og danse forsiktig mens du synger versene.
Slik styrker du språkutviklingen
Les et par minutter hver dag etter at barnet har fått mat og er klar for litt aktivitet før det sovner igjen. Du kan også lese mens du ammer – hjernen absorberer alle lydmønstrene du lager og barnet elsker å lytte til stemmen din.
Tekster med rim og rytme, barneregler og sanger er idelle for de minste. Leser du regler som «Fem små griser», «En liten mus» og «Lille Petter edderkopp» kan du leke teksten på barnets kropp, klappe, kile og tromme.
Det er viktig er at du tar hensyn til barnets alder, ferdigheter, oppmerksomhet og interesse, og at du tilpasser aktivitetenes varighet til barnets individuelle behov. Det er ikke bare hvor mye du leser, synger for og leker med barnet som teller.
Lek og aktivitet for babyen på 1 måned!
Hermeleken: Ha mye øyekontakt med babyen din. Lag grimaser, strekk ut tungen, smil og le. Snart vil babyen begynne å herme etter deg. Barnet vil også selv ta initiativ ved å gjøre bevegelser og lage lyder. Bytt på det – du svarer babyen og babyen svarer deg. Et slikt samspill er verdifullt og noe av det morsomste babyen vet. Denne aktiviteten fremmer barnets sosiale ferdigheter og tilknytningen mellom dere.
Noe å se på, lytte til og berøre: Babyen liker å se på uroer og fargerike billedbøker og å lytte til rolig musikk. La babyen se på ansiktet sitt i speilet eller røre ved myke leker og rangler, det fremmer sanseutviklingen.
Babygym/leketeppe: Legg babyen under en babygym (et stativ med hengende leker). Dette er et utmerket instrument for å utvikle barnets grovmotoriske og finmotoriske ferdigheter.
Ligge på magen: Å ligge en liten stund på magen med hodet løftet styrker babyens rygg- og nakke-muskler. Et teppe med fargerike leker i forskjellige materialer som kan klemmes på, har knapper som kan trykkes på eller speil babyen kan se seg i, gjør det interessant å ligge slik. Alle disse opplevelsene og sanseinntrykkene bygger opp barnets forståelse for tingene rundt seg. Husk at barnet alltid skal sove på ryggen.
Noe å lage lyd med: Myke rangler og leker som barnet kan klemme eller sparke på for å aktivere lys og lyder, er morsomt i denne alderen.