Nå begynner du virkelig å få igjen for alle de fine lesestundene du har hatt med barnet ditt. Du vil se at barnet kan sitte for seg selv og studere en bok i lang tid, uten hjelp fra deg, og til og med bla om sidene.
SLIK STYRKER DU SPRÅKUTVIKLINGEN
Barnet forstår nå en rekke ord som du har gjentatt, i løpet av de siste månedene.
Hvis det er handlingsord i teksten du leser, kan du lage bevegelser med hånden eller kroppen for å gjøre det enklere for barnet å forstå ordene. Det å ta og kjenne på, gjøre bevegelser og oppleve ting, er en flott måte å lære ord på – og gøy!
Hvis du husker noen morsomme uttrykk som dere har lest i en av bøkene, kan du gjengi dem når dere treffer på lignende figurer eller gjenstander som minner om boken.
Still gjerne spørsmål om hva slags dyr eller ting dere ser. Plutselig en dag svarer barnet med «møøø, møøø» eller «ball». Du kan også spørre: «Kan du finne katten?» Da tar det ikke lang tid før barnet finner katten for deg.
Hvis bøkene har tall, kan du tromme lett på boken og dermed lage lyd mens du teller: én, to, tre.
SLIK ENGASJERER DU BARNET
Barnet vil fortsatt foretrekke foreldrespråkstemmen din fremfor vanlige talemåter.
Du trenger ikke lese bøkene fra begynnelse til slutt. Du kan lese bare noen av barnets favorittsider, bla frem og tilbake i boken, og hoppe over der det passer.
Hvis du lager bestemte lyder eller sier en regle høyt, vil barnet kanskje krype bort til boken og trekke den frem. Prøv! Du kan også spørre barnet hvor boken er. Hun vil kanskje overraske deg med å finne boken for deg hvis den er innenfor rekkevidde.