Syv tips for lesestunden om kvelden

Her forleden hadde jeg «gleden» av å observere mannen min mens han strevde seg gjennom kveldens høytlesningsritual på barnerommet…

Halvveis ut i boken ble stemmen hans gradvis mer og mer grøtete, og snart var den så tynn og svak at man kunne få inntrykk av at høytlesning var hardt fysisk arbeid. Han svelget den ene gjespen etter den andre og glippet med øynene.

Etter hvert begynte han å hoppe over ord i teksten – snart hele setninger og avsnitt. Da datteren vår fersket ham i å forsøke å bla om to sider i slengen, sa hun til ham med myk og forståelsesfull stemme: «Jeg tror vi kan stoppe her, pappa.» Mannen min lukket boka, kysset datteren vår god natt og skrudde av lyset.

«Jeg trodde aldri jeg skulle komme meg igjennom den», sa han til meg etterpå. «Vi må helt seriøst se å få ødelagt Barbie – Et moteeventyr

Kjenner du deg igjen? Har kveldsrutinene truet med å suge livskraften ut av deg også? Vær så snill, ikke slutt å lese god-natt-historier for barnet ditt før du har lest mine syv tips om hvordan du kan gjøre lesestunden til en god opplevelse for både deg og barnet ditt.

Velg en bok som dere begge liker

Det er helt i orden om du ikke er så fan av Barbies moteeventyr. Du trenger ikke å lese bøker du misliker eller som kjeder vettet av deg. Det er en masse å velge mellom. Har du en bok du husker fra din egen barndom? Kanskje du kan jo prøve den neste gang?

Variér bokvalget

Datteren vår er hekta på én eneste bok og vil lese den om og om igjen. Det er tydelig at hun har stor glede av å lese Løven og musa en million ganger, men ærlig talt, for oss voksne er det et mareritt. Tro om dere ikke kan bli enige om å legge favorittboken til side noen uker – og få tak i noen nye barnebøker. Du bevarer forstanden og samtidig utvider du småens horisont en smule

GBN_leseglede-2_980x300

Fokusér

Av og til leser vi uten at vi får med oss det som skjer i boken. Tankene våre vandrer andre steder, kanskje til ugjorte oppgaver på jobb eller til forrige episode av Orange is the New Black. Vel, et generelt tips i livet er å fokusere på én ting om gangen. Når du leser for barnet ditt, er det bra for deg også om du greier å være «mindfull» om bare det. Dessuten er du en tanke bedre rustet til samtalen etterpå hvis du har fått med deg den samme fortellingen som barnet ditt.

Sitt ordentlig

Helt seriøst: Det var ikke bare Barbie sin feil. En viktig grunn til at mannen min var nær ved å omkomme under lesestunden, var at han lå i en svært ubehagelig stilling på senga til datteren vår, med den ene albuen som støtte og med hele vekten av femåringen over seg. Han var så sammensunket og nedtrykt at stemmen hans umulig kunne finne flytsonen. Bruk et minutt før dere begynner å lese på å finne en noenlunde komfortabel sittestilling. Det lønner seg allerede når dere kommer til side fire …

Pust

Av og til når vi leser, puster vi unaturlig. Det gjør at stemmen må jobbe hardere. Trekk pusten dypt inn og les på utpust. Hold aldri pusten! Hvis du har fokus på dette i en periode, vil det etter hvert føles naturlig og gå automatisk.

Les rolig

Vi er lært opp til å være effektive, men hvis du skal skynde deg å lese for barnet ditt, kan du nesten like godt la være. Særlig lesestunden om kvelden bør ha en rolig atmosfære som forhåpentligvis kan forberede barnet ditt, og kanskje også deg selv, for en god natts søvn. En rolig leserytme gir dessuten barnet ditt ro til å ta inn fortellingen. Husk at fantasien hennes skal få tid til å produsere bildene av det som skjer i boken.

Ti minutter er nok

Oppvask. Klesvask. Et par telefoner. Det er mye som skal gjøres. Kan vi ikke hoppe over lesestunden bare i dag? Nei, det kan du faktisk ikke. Ti minutter fra eller til spiller strengt tatt liten rolle for deg. Men, i det lange løp har lesestundene en enorm verdi for barnet ditt. Ikke gjør lesestunden til en svær greie som legger beslag på halve kvelden og hele resten av kreftene dine. Bare sett deg ned og les. Og hvem vet, kanskje får du såpass glede av det at du tar ti minutter ekstra akkurat i kveld.