Sving med svansen, bli med på dansen

Små barn elsker å danse, og for noen er det å svinge med svansen det beste i verden. Slik er det for Magnus, den beste danseren i skogen. Det sier alle at han er – helt til en ny en flytter inn.

Magnus danser overalt. Breakdance i butikken, samba i selskap, limbo i lunsjen og tango til tannpussen. Han svinger til og med på svansen i søvne! Men når Birte Bjørn flytter til skogen, med en trillekoffert full av paljetter  og lassevis av nye dansetrinn, vil de andre plutselig se mer på henne enn på Magnus.

Magnus blir sjalu og utfordrer Birte til en dansekonkurranse. Nå skal alle få se hvem som er best, tenker han. Men det går slett ikke slik som han har tenkt . . .

Gode tema å prate med barn om

Den livsbejaende barneboka Sving med svansen handler om flere ting. Om å prøve nye aktiviteter, å elske det man holder på med, gleden som bobler i kroppen, å være flink til noe, å ville være best – og om et konkurranseinstikt som kan ta overhånd.

Barn som konkurrerer

De fleste barn konkurrerer seg i mellom – ikke minst søsken. Det gjelder å være først, størst, raskest, best og flinkest. Både det å utfordre seg selv og å måle seg mot andre er et naturlig ledd i utviklingen. Å «tape» er også en del av læreprosessen, som de fleste takler fint med litt støtte. En god prat om det å våge å prøve og om å gjøre sitt beste bygger selvfølelse. Forståelse for at alle er forskjellige, og at ikke alle er like flinke til alt, hjelper også barnet å takle følelsene som kan oppstå. 

Følelsen av nederlag

Hos noen barn (og voksne!) er konkurranseinstinktet veldig sterkt og følelsen av nederlag vond. Som hos Magnus. Han slutter helt å danse når han taper konkurransen han selv la opp til. Konkurrenten Birte er derimot ikke så opptatt av å være best. Hun er bare lei seg for at Magnus ikke vil danse lenger, og prøver så godt hun kan å få ham med. 

Men det er først når Magnus får kjent på hvor mye han savner å danse, at han forstår at man ikke må være best for å gjøre det man elsker mest! 

Morsom lesing for liten og stor

Den hjertevarme fortellingen Sving med svansen ble først utgitt på norsk av Goboken i 2021. Det er ei morsom bok for både små og store. Muntert og fargerikt skrevet og illustrert av Josette Reeves og Annabel Tempest. Kanskje vil den inspirere flere til å svinge med svansen på dansegulvet, og til å prøve nye moves? Du finner den så klart i Gobokhandelen