Dette gjør musikk med barnet ditt

Musikk er en opplevelse i seg selv og bringer fram stemninger og følelser hos liten og stor. I tillegg gir den glede og energi, den roer oss, fremmer språklig og motorisk utvikling, skaper sosiale relasjoner og bidrar til mestring – noe som igjen gir et godt selvbilde.

Barn i alle aldre kan uttrykke seg gjennom musikk, og for små barn hjelper musikk hode og kropp å jobbe sammen. Det påvirker utviklingen positivt på mange måter – ikke minst den språklige.

Slik hjelper musikk barns språkutvikling
Barn gjenkjenner melodier lenge før de forstår ordene, men sangen hjelper dem å lære lydene og betydningen av ordene. De forsøker gjerne å etterligne lydene og begynner å bevege seg til musikken så snart de er i stand til det.

 • Sang er en type tale, og godnattsanger og rim forbereder barnets øre, stemme og hjerne for språk
 • Sanger styrker barnets evne til å tenke i ord, og det å lytte til sang og rim, utvikler begge hjernehalvdeler
 • Evnen til å lytte og gjenta økes – for eksempel under sanger som «Rocketroll»
 • Sanger med bevegelse hjelper barnet å lære sangene raskere og å forstå mer av teksten.
 • Konsentrasjonen øker – barnet konsentrerer seg for å huske både tekst, rytme og melodi
 • Skaper assosiasjoner – sanger brukes ofte i forskjellige sammenhenger, som i bursdager, ved høytider og andre markeringer. Da assosierer barna noe bestemt med både melodiene og tekstene.
 • Syng, syng, syng! Kjente barnesanger og barnerim er sterkt medvirkende til å forberede barnas hjerne til å lære språk

loving mother infant son little girl indoors

For barn i 1–2-årsalderen, er det stas å synge kjente sanger om og om igjen. Et triks for å trylle fram litt ekstra latter: Bytt ut et ord fra en kjent sang med et annet. Se hva som skjer hvis du for eksempel synger «Lille Petter edderkopp, han klatret på min . . . STOMP!»

Her er noen forslag til gode sangbøker for de minste

Å tromme i takt gir godt språk
En gruppe amerikanske forskere spilte regelmessig vals for spedbarn, mens barna og foreldrene gjorde forskjellige aktiviteter i takt med musikken. Forskerne konkluderte med at dette kan ha gjort barna bedre til å lære språk, melder forskning.no. Årsaken ligger trolig i at både musikk og språk har klare, rytmiske mønstre som vi følger med på og tolker. Les mer om studien på forskning.no

Andre fordeler ved å synge og spille tidlig:

 • Barn som synger mye når de er små, har lettere for å utvikle sangen sin senere
 • Rytmeinstrumenter lærer barn å utvikle rytmesansen og å skape indre bilder.
 • Det gir fellesskapsfølelse å synge eller spille sammen
 • Musikk hjelper også motorikken i gang – barn danser, hopper og spretter når de synger, spiller eller lytter til musikk

Se hva Babyverden.no skriver om barn og musikk

Musikk gir gode opplevelser
Å lytte til musikk gjør godt. Et hjem fylt med musikk gir god stemning, gode relasjoner og gode minner. Det er ingen nedsider ved å introdusere barn for musikk tidlig i livet, så lenge lyden ikke er for høy og musikken ikke er for bråkete for små ører. Musikk har også vist seg å være smertestillende, så når barnet har slått seg, eller er sykt, kan det gjøre ekstra godt med en rolig sang- eller musikkstund på fanget. Lyst på mer lesestoff om musikk? Hos Musikk ved livets begynnelse finner du mye!

God sangstund!